10 +1 dolog, amit mindenkinek tudnia kell(ene) szülés előtt!- utolsó rész :)

+1 Mindent nem lehet előre tudni- és ez így van jól

A meglepetés öröme

A szülés az élet koncentrált kivonata, az élet pedig csupa meglepetés. Agyon szervezett világunkban rengeteg energiát emészt fel, hogy “projektjeink” minden részletéről jó előre legyen pontos tervünk , és lehetőség szerint elkerüljük a terv borulását. A gyerekeink azonban- a spontán kibontakozó, céltalan öröm gyümölcseiként – arra tanítanak minket, hogy a múlton történő felesleges rágódás és a tökéletes jövő hajszolása helyett feltétel és előítélet nélkül, és nyitott szívvel legyünk jelen az itt és mostban. És csak engedjük megtörténni a varázslatot.

10 +1 dolog, amit mindenkinek tudnia kell(ene) szülés előtt! -10.rész

10. A gyermekágyas időszak alatti megfelelő támogatás legalább olyan fontos, mint a vajúdás alatti

A  sztárkismamákról készült fotók alapján azt hihetnénk, a kórházat nagyjából olyan testi állapotban hagyják el az anyák, mint mielőtt a baba megfogant volna. A valóság ezzel szemben, hogy a méh, bár jelentősen visszahúzódott, még 3 nap után sem nyerte vissza eredeti méretét, a méhlepény helyén egy vérző seb van, és a belső szervek visszavándorlása is még folyamatban van. Akinek gát vagy császármetszése volt, annak a mozgásszabadsága is korlátozott a teljes sebgyógyulásig, de az épen maradt gát is igényli a kímélő, pihenő életmódot egy jó pár hétig.  Egy szó mint száz, nem véletlenül nevezik a szülés utáni időszakot gyermekágynak.

Főleg az első baba születése után érzelmileg is fontos  a szülői kompetenciát erősítő támogatás, és minél többedik baba érkezik, annál inkább létkérdés a fizikai segítség: A nagy gyerekek játszótereztetése, intézménybe hordása, főzés, mosás, teregetés, mosogatás. Jó, ha olyan segítőt találsz, aki tisztában van a szerepével és elfogadja azt. Egy olyan rokon, aki csak korhol a rendetlenség miatt, viszont kéretlenül próbál részt vállalni a baba gondozásába, esetleg még a ti gyakolatotokat is megkritizálja, az ilyen “segítség” többet árt, mint használ.

A teljes cikk a Bababarát szállások oldalán jelent meg.

10 +1 dolog, amit mindenkinek tudnia kell(ene) szülés előtt! -9.rész

9.  A szülés legfontosabb szakasza a baba megszületése utáni 2-3 óra

Még egy tervezettől szélsőségesen eltérően alakult szülés is megszépíthető, ha a baba egyből az anya csupasz bőrére kerülhet, és lehetőség szerint ott is maradhat legalább 1-1.5 órán át. Ha ez nem lehetséges, a második legjobb megoldás, ha az apja mellkasán szőrkontaktusban várja ki az újszülött, amíg magához ölelheti végre az anyukája. Ha nem volt gyógyszeres fájdalomcsillapítás a vajúdás alatt, a baba nagyon éber és erős, érdeklődve fordul a szülei felé, és saját erejéből képes felkúszni az anyamellre, és hibátlan technikával mellre tapadni.  Az a pár csepp kolosztrum, amit ilyenkor magához vesz, nagyon értékes az immunrendszere számára. Nem is beszélve a bevésődés jelentőségéről: mind az anya, mind a baba egyszer s mindenkorra megtapasztalja, hogy képesek együttműködni a szoptatásban! 

Az újszülött baba és a szülei teste-lelke is arra számít, hogy a születés utáni órákat a baba az édasanya testén töltheti. Minél szélsőségesebben eltérünk ettől az ősi evolúciós programtól, annál jobban sérül valamennyi érintett a történetben.

Ha az első órák ettől a biológiai normától szélsőségesen eltérnek (sem az apa, sem az anya nem lehet a babával), az komoly stressz mindhármójuk teste és lelke számára, rontja a sikeres szoptatás esélyeit, utólag pedig sokszor szakértő segítségére van szükség ennek a veszteségnek (hiszen elvesztették azt a normális, egészséges tapasztalatot, amire számítottak) a  feldolgozásához. Érdemes olyan kórházat választani, ahol az azonnali és folyamatos, legalább 1 órás bőr-bőr kontaktus nem forradalmi kívánság, hanem az alapprotokoll, amit kérés nélkül minden jó állapotú anyababa – pár megkap.A teljes cikk eredetileg a Bababarát szállások oldalán jelent meg

10 +1 dolog, amit mindenkinek tudnia kell(ene) szülés előtt!-8.rész

8.  A dúla csodaszer- és mégsem az

A dúla a szülés természetét jól ismerő, civil női segítő, aki általában maga is szült már. Főleg kórházi környezetben rengeteget segít az intim légkör megteremtéséhez egy ilyen, “külsős”, kicsit “informálisabb” , rokonibb, barátibb jellegű személy jelenléte. Jól ismer, és előszeretettel használ olyan gyógyszermentes vajúdástámogató praktikákat, amikhez ritkábban nyúl a leterhelt egészségügyi személyzet. Ennek eredményeként a dúlával szülő nők általában könnyebben, rövidebb idő alatt kevesebb beavatkozással szülnek, jelentős arányban hüvelyi úton.  Ugyanakkor nem jelent garanciát a dúlai támogatás az álomszülésed teljesülésére. Egyes anyák abban a reményben fogadnak dúlát, hogy pozitív megerősítéseivel ellensúlyozza a kimondottan nem támogató szaksegítők hatását, esetleg, hogy kiálljon helyette az indokolatlan beavatkozások felajánlásakor. Ez nemcsakhogy nem része a dúlai szolgáltatásnak, jogilag sem lehetséges. Érdemes olyan szaksegítőket választani, akikben megbízol. A dúla kiegészítheti a  döntéseidet tiszteletben tartó, humánus orvosok, szülésznők, bábák támogatását, de nem helyettesíti  azt.

A teljes cikk eredetileg a Bababarát szállások oldalán jelent meg.