Telefon

+36205841459

email:

nataliadoula@protonmail.com

Facebook: Natália dúlaszolgálat

Insta: @natalia.doula

Lenyűgöző és szinte hihetetlen, milyen sokféle igényét elégíted ki kisbabádnak azáltal, hogy megszoptatod őt.
Nézzük sorra egyenként- a teljesség igénye nélkül- mi mindent nyújt számára egy-egy szoptatás:

Táplálék

A létező legtökéletesebb táplálékot nyújtod a szoptatás során gyermeked számára, hiszen összetétele kifejezetten az ő egyedi és aktuális igényeihez van szabva, és a mennyiségét is ő szabályozza.
Az anyatej könnyen emészthető, és tartalmaz mindent amire csak a kisbabádnak szüksége lehet.  Összetétele hozzájárul a gyermeked agyának, szemének fejlődéséhez, optimális gyarapodást és növekedést tesz lehetővé számára, segíti az emésztését, serkenti az immunrendszerét. Hőmérséklete mindig azonnal ideális. Ízét befolyásolja mindaz, amit eszel, így gyakorlatilag már akkor belekóstol a főztödbe, amikor még kizárólagosan szoptatod őt. 🙂
Nincs más táplálék, ami ugyanolyan értékes lenne a kisbabád számára, mint a te saját tejed! Fél éves koráig minden táplálék szükségletét fedezi, és még az első születésnapjáig nagyjából 2/3-át teszi ki az étrendjének.

Folyadék

Az anyatej  magas víztartalmának köszönhetően  helyes szoptatási gyakorlat esetén 6 hónapos koráig teljes mértékben fedezi a babád folyadékigényét, sőt igény szerinti szoptatás mellett akár egyéves koráig sem  szükséges kiegészítő folyadék a számára.

Védelem

Az anyatej összetétele révén képes támogatni a gyermeked immunrendszerét: ha  beteg van a családban, hamarosan megjelennek a tejedben azok az ellenanyagok, melyeket  megkapva a babád szervezete könnyebben küzd majd meg a betegséggel, ha egyáltalán elkapja. Előfordulhat az is, hogy teljes védelmet nyer a szoptatásnak köszönhetően.

Érzelmi biztonság

Szoptatás közben nemcsak a tested melegét, és a karod ölelését érzi, hanem a bőröd illatát, és a tejeden keresztül a te kedvenc ételeid ízét, melyek mind ismerősek lehetnek számára a méhen belüli életéből. Érzi a közelségedet, a jelenlétedet, a figyelmedet a jelzéseire, melyek mind- mind azt segítik elő, hogy biztonságban érezze magát.

Vigasz és nyugalom

Az anyatej tartalmaz olyan anyagokat, melyek könnyebbé teszik a kisbabád számára az ellazulást, valamint az álomba merülést is. A legtöbb baba szívesen szopizik , akkor is, amikor már nem kortyol nagyokat a tejből, hiszen a szopó mozgás is nyugtatja, vigasztalja őket.  A szoptatott csecsemők legkönnyebben szopizás közben alszanak el este, és ugyancsak szoptatással lehet őket a leghamarabb, és a legbiztosabban visszaaltatni az éjszakai ébredések után. Ha beteg, vagy fáj valamije, az anyatej által természetes, kockázat és mellékhatásmentes fájdalomcsillapítót is kap. Mindezekből az következik, hogy egy igény szerint szoptatott kisbabának nincs szüksége játszócumira, mindazt a funkciót amit ez a kis szilikon tárgy betölteni hivatott, a te melled tökéletesen  el tudja látni, ráadásul  szoptatás közben a kisbabád  számos más szükségletéről is tudsz gondoskodni.

Kommunikáció és kötődés

Amikor a kisbabád tátog a szájával,  keresi a melledet,  azzal tulajdonképpen egy kérést fogalmaz meg a  maga baba- nyelvén. Ha te erre felkínálod neki a szopizás lehetőségét, azzal válaszolsz az ő kérésére. Ha ez időről időre megismétlődik,akkor a kisbabád megtanulja, hogy érdemes veled kommunikálni, jelezni a szükségleteit, megérted őt, és válaszolsz neki. Bizalom épül ki benne irántad, önmaga iránt, és az egész világ irányában. Ez a mélyen lelkébe épülő hozzáállás minden későbbi kapcsolatát meghatározza majd, és élete végéig elkíséri. Amikor a kisbabádat szoptatod nemcsak a pillanatnyi szükségleteit töltöd be, hanem olyan folyamatokat alapozol meg pozitívan, amik túlmutatnak a szoptatás időszakán, sőt kettőtök kapcsolatán is.

újszülött szoptatása

Nem a szoptatás az egyetlen módja, hogy betöltsd a fentebb felsorolt a szükségleteit a kisbabádnak . De az egyetlen eszköz, aminek a segítségével egyidejűleg és ilyen összetetten, és maradéktalanul elégítheted ki ezt a sokféle igényt. Ha ez az eszköz a rendelkezésedre áll, érdemes élni vele, amikor csak elfogadja ezt a lehetőséget a kisbabád, gyermeked.

Ajánlott cikkek