Telefon

+36205841459

email:

nataliadoula@protonmail.com

Facebook: Natália dúlaszolgálat

Insta: @natalia.doula

Egyes szakértők szerint az aktív szakasz inkább 6 centis tágulás fölött lenne érdemes aktív szakaszról beszélni, míg mások a  tágulási szakasz legvégét egészen az átmeneti szak kezdetéig “intenzív szaknak” nevezik.
Annyi biztos, hogy ezen a ponton már nagyon karakteres, markáns méhmunka zajlik, és a lélek szintjén is tudatosult, hogy “szülünk.”  Ez a szakasz a legmegfelelőbb, hogy kórházba induljunk- amennyiben nem intézményen kívüli szülést tervezünk: Még pont  beérünk kitolás előtt, de már nem valószínű, hogy a szülőszobai felvétellel járó procedúra megakasztaná, vagy tartósan lelassítaná a már olajozottan működő folyamatot.

Talán ebben a szakaszban a legfontosabb a verbális megerősítés. Egy jókor kimondott szuggesztív mondat, akár az egész hátra lévő vajúdásra elegendő lelki muníciót adhat.
Talán ebben a szakaszban a legfontosabb a verbális megerősítés. Egy jókor kimondott szuggesztív mondat, akár az egész hátra lévő vajúdásra elegendő lelki muníciót adhat.

A méhszájad tovább puhul és tágul, egészen 8-9 centiig. Hormonális okokból kifolyólag lehet hányingered, akár hányhatsz is, de a közelgő kitolás energiaigényéről sok anya szervezete épp farkasétvággyal reagál. Ilyenkor már végképp nem opció a késsel villával étkezés, sokaknak még rágni is nehezükre esik( ezt ilyenkor már ne is erőltessük) A segítőidnek inkább a szopogatható ételféleségeket érdemes kartávolságban kínálgatni: szőlőcukor, csoki, banán, “tubusos” gyümölcspürék. A folyadékbevitel, és a rendszeres pisilés továbbra is nagyon fontos! Érdemes a kontrakciók közötti időt kihasználni egy kis kortyolgatásra.

Háborítatlan körülmények között a legtöbb anya az átmeneti szakhoz közeledve  minden ruhát levet magáról.
Háborítatlan körülmények között a legtöbb anya az átmeneti szakhoz közeledve minden ruhát levet magáról.

A 3-4 percenként, vagy még sűrűbben érkező hosszú kontrakcióhullámok következtében folyamatossá válik a módosult tudatállapotod. Már a köztes időben sincs kedved trécselni.
Sokan a statikusabb várakozási testhelyzeteket kedvelik ebben a szakaszban. Üldögélnek a WC-n vagy a párjuk ölében,  a bordásfal mellett guggolnak vagy négykézláb kuporognak a földön. Mozgás már többnyire csak kontrakció alatt van egy kis medencebillentés, térdrogyasztás, terpesznyitás, előredőlés. Ha a babád még mindig nem készül fel az útrakelésre a segítőid javasolhatják, hogy  járkálj továbbra is, vagy rugózz kicsit a vajúdó labdán. Ha a dúlád vagy a bábád ért a rebozó technikákhoz, elképzelhető, hogy felkínálja neked, hogy ilyen módon támogassátok a folyamatot.

Mi segíthet a további hatékony vajúdásban ebben a szakaszban?

-Aromaterápia (minden formában)
– Forró borogatás
-Kádfürdő
-Érzelmi támogatás
-Szabad hangadás
– Szaksegítség jelenléte, a baba állapotának rendszeres ellenőrzése- lehetőleg a kismama megzavarása nélkül.

Mi akadályozhatja a folyamatot?
– Szeparáció a számodra fontos kísérőktől
-Felesleges belső vizsgálatok
-Idegenek jelenléte
-Szőnyeg alá söpört konfliktusok (főleg a pároddal vagy a szüleiddel)
-Elgyászolatlan női veszteségek
-Indokolatlan beavatkozások
-Szabad testhelyzetválasztás megtagadása pl.: hanyattfektetés

A testi érintés az egyik legjobb természetes fájdalomcsillapító. A partner szeretetteljes gyengéd simogatása, masszázsa vagy csupán "kézrátétele" akár pszichés elakadásokon is  segíthet  átlendülni.
A testi érintés az egyik legjobb természetes fájdalomcsillapító. A partner szeretetteljes gyengéd simogatása, masszázsa vagy csupán “kézrátétele” akár pszichés elakadásokon is segíthet átlendülni.

 

Ajánlott cikkek