Telefon

+36205841459

email:

nataliadoula@protonmail.com

Facebook: Natália dúlaszolgálat

Insta: @natalia.doula

Néha csak többszöri nekifutásra lendül át a vajúdás az aktív szakba, néha viszont az első “gyanús ” jeltől megállíthatatlanul halad előre a folyamat egyre gyakoribbá és erősebbé váló méhösszehúzódásokkal. A rohamszülések (vagyis amikor az első vajúdási testérzettől számítva 20-30 percen belül felsír az újszülött) a való életeben jóval ritkábbak, mint a filmekben, így kapkodásra semmi ok ebben az esetben sem.
Keresd meg azt a testhelyzetet, amiben a legkomfortosabban érzed magad, amikor jön a hullám. A legtöbb nőnek ebben a szakaszban az álló, kissé előre dőlő poziciók jönnek be,  sokan szeretik a hullám ritmusára ringatni a csípőjüket közben. Van akinek jobban esik, ha hátulról támasztják közben akár így:
vajúdótámasz
akár úgy, hogy ő maga  egy gimnasztikai labdán üldögél és ringatózik kontrakció közben.
Ha a kontrakciók még viszonylag ritkák, érdemes sétálgatni a köztes időben.

Ezek a trükkök mind abban segítenek, hogy a baba minél könnyebben utat találjon kifelé.

Mi történik a testeddel?

Többé-kevésbé szabályos időközönként jelentkező, egyre hosszabban tartó méhösszehúzódásokat tapasztalsz. Ezek segítik a méhszájad megnyílását, és a kisbabád irányba terelését. Tapasztalhatsz kis mennyiségű halvány vérzést a betéteden vagy a bugyidon, ez a tágulási vérzés, ártalmatlan, természetes kísérő jelensége a méhed munkájának. A “fájások” nem szükségszerűen járnak fájdalommal, sok anya inkább izomfeszülésnek, vagy egyfajta magával sordó energiaáramlásnak éli meg. Egy jól megválasztott testhelyzet, vagy egy kiadós masszázs jó szolgálatot tehet a komfortérzetedért.
Ahogy egyre lejjebb kerül a baba feje gyakrabban kellhet pisilned.

Az aktív szak végére a méhed kapuja már 6 -8 centire van nyitva!

A  kontrakciók erejét leginkább az alhasi területen vagy a keresztcsontban érezheted. Van olyan kismama, akinek a combjába sugárzik.
A kontrakciók erejét leginkább az alhasi területen vagy a keresztcsontban érezheted. Van olyan kismama, akinek a combjába sugárzik az érzés.

Mit érzel?

Egy vajúdó lányát kísérő cigány nagymama a következőképpen fogalmazta meg ennek a szakasznak a dinamikáját: “Ezek  mán mind olyan fájások, hogy azér’ mán belé-belé csípnek, de utána még eleresztik őt.” A kontrakciók alatt már befelé fordulsz, kizárod a külvilágot. De két kontrakció között- főleg, amíg ritkán jelentkeznek, egészen hétköznapi a tudatállapotod.

Van, aki egyedül vagy a párja családja jelenlétében szeret vajúdni ebben a szakaszban, de sokan igénylik már a társas támaszt. Nagyon hamar jól tud esni a tevőleges segítség, akár egy forró borogatás, akár egy-egy megerősítő mondat. Jó ha a segítőid  fel tudnak készülni, hogy bármikor jöhet a hívás, hogy "Gyere!" :)
Van, aki egyedül vagy kizárólag 1-2 bizalmi személy (partner, barátnő, testvér) jelenlétében szeret vajúdni ebben a szakaszban, de sokan igénylik már a dúlai, vagy bábai támaszt. Nagyon hamar  eljöhet az a pillanat, amikor már jólesne a tevőleges segítség, akár egy forró borogatás, akár egy-egy megerősítő mondat. Jó ha a segítőid fel tudnak készülni, hogy bármikor jöhet a hívás, hogy “Gyere!” 🙂

Mikor kell tájékoztatni a segítőidet?

Ahogy megbeszéltétek! Ebben a szakaszban már jó ha tájékoztatatod őket, hogy vajúdsz, akkor is, ha egyelőre nem kívánod a jelenlétüket!
Ha kórházi szülést tervezel fogadott szaksegítőkkel, érdemes felhívnod őket mielőtt indultok a kórházba.

Mikor kell kórházba menni?

Amikor már ott éreznéd magad nagyobb biztonságban. Fontos számításba venni a távolságot, és a forgalmat, de nem neked, és nem a vajúdásod alatt. Jó ötlet, ha a pároddal előre megbeszélitek, hogy mondjuk 2-3 óránként megkérdezi: “Maradnál még?”

Mi segíti ebben a szakaszban a folyamat biztonságos és hatékony haladását?
– Háborítatlan, lehetőleg  otthoni környezet. Ha ez nem adott, akkor sürgősen megteremteni-ha lehet bízd a párodra: Elküldeni a kotnyeleskedő nagyszülőket, és vigyék magukkal az anya fején ugráló totyogót is.
– Olyan személyek jelenléte, akik ismerik és értik a szülés természetét, tisztelik a szülő nő kompetenciáját.
– Evés, rágás, csókolózás, “zümmögés”, minden, ami az ajkak lazításával jár.
– Ivás és gyakori pisilés
– Zuhany, illetve, ha ép a burok, akkor kádfürdő
– Aromaterápia (szaksegítséggel való egyeztetés mellett)

A  csókolózás több fronton is hatékony: Nem csak az alsó és felső ajkakat lazítja, puhítja, de az oxitocin szintet és az anya érzelmi biztonságát is növeli. Ez pedig örömteli, meghitt légkört eredményez, ami ideális a szüléshez!
A csókolózás több fronton is hatékony: Nem csak az alsó és felső ajkakat lazítja, puhítja, de az oxitocin szintet és az anya érzelmi biztonságát is növeli. Ez pedig örömteli, meghitt légkört eredményez, ami ideális a szüléshez!

Mi lehet akadályozó tényező?
– Félelem
– Rossz emlékek
– Nem kívánt személyek jelenléte
– Komfortérzetet akadályozó körülmények(kellemetlen szagok, zavaró zene, beszéd, lámpakapcsolgatás)
– Nem személyre szabott vajúdástámogatás (intim testközelség, simogató kényeztetés, holott csak jelenlétre, vagy épp magányra vágysz- vagy pont fordítva, a számodra komfortosnál merevebb, távolságtartóbb gondoskodás.
– Evés-ivás korlátozása
– Indokolatlan hüvelyi vizsgálatok
-Beöntés, hashajtó kúp (ez véleményem szerint akkor is kétélű fegyver,  ha saját kérésre történik)
– Hanyattfekvő testhelyzet (Kivéve, ha tudsz aludni még két hullám között, de akkor is inkább a bal oldaladon.)

Minden egyes kontrakció közelebb visz a babádhoz!

Minden egyes kontrakció közelebb visz a babádhoz!

Ajánlott cikkek