Telefon

+36205841459

email:

nataliadoula@protonmail.com

Facebook: Natália dúlaszolgálat

Insta: @natalia.doula

Hogy a vajúdás minden bizonnyal kezdetét vette, észlelheted a magzatburok megrepedéséből, és némi magzatvíz távozásából, vagy, ami a gyakoribb eset: intenzív, ritmikusan ismétlődő méhösszehúzódásokból. Ám a nyilvánvaló és minden kétséget kizáró jeleket olykor rejtett, alig észrevehető, finom történések előzik meg. Egyes- főleg többedszer szülő- édesanyák már az egészen korai, a baba születését akár hetekkel megelőző testi készülődésnek is a tudatában vannak, esetleg igénylik is a vajúdástámogatás bizonyos praktikáit már ebben a fázisban is. (Jellemzően a lelki-érzelmi megerősítést, “blokkoldó” beszélgetéseket, és a jelenlétet.) Ezzel nagyjából ismertettem is ennek a fázisnak a legfőbb jellemzőjét: A méhösszehúzódások- ha egyáltalán érzékelhetők – ritkán vagy szabálytalan időközönként jönnek. A legtöbb anya még kontrakció közben is képes befejezni a megkezdett mondatot, vagy tevékenységet. A látenciát szokás “szociális szakasznak” is nevezni. Az édesanya saját otthonában a számára kedves hozzátartozók barátok körében jellemzően barátságos háziasszonyként viselkedik, aki ugyan szeret az “est ünnepeltjeként” a társaság középpontja lenni, de érzékenyen gondoskodik a többiek szükségleteiről is.

Két méhösszehúzódás között ez az oldott jókedv a jellemz a látencia szakban. Sok kismama még kontrakció közben is nevetgél ilyenkor.
Két méhösszehúzódás között ez az oldott jókedv a jellemző a látencia szakaszban. Sok kismama még kontrakció közben is nevetgél ilyenkor.

Mi történik ilyenkor a testeddel?

A méhed leszáll, a babád leereszkedik, és a buksija (vagy ha faros, akkor a popsija)  beilleszkedik a kismedencédbe.  Méhnyakad megrövidül, majd szép lassan teljesen kifejtődik a nyákcsatorna.  A méhszájad elsimul, felpuhul, és elkezd megnyílni. Találkozhatsz a nyákdugóval, de lehet észrevétlen is a távozása. Mindenesetre bőséges hüvelyváladékot tapasztalhatsz az utolsó hetekben.
A méhszájat érő ingerek (a spontán “érés” és a baba “nyomakodása”) sok nőnél enyhébb vagy erősebb hányingerrel, olykor alkalmankénti kis mennyiségű hányással is járhatnak.
Hormonális okokból gyakrabban kellhet kakilnod, és nagyobb mennyiségű, lazább széklet ürülhet.

Mi történik a lelkeddel?

Izgatott és lelkes lehetsz, de meg is ijeszthet a küszöbön álló szülés. Mindkét érzés megengedett és normális, ugyanakkor óvakodj attól, hogy túlságosan belelovald magad bármelyikbe is! A legjobb, ha megpróbálod folytatni a normális, mindennapi életedet, amíg csak tudod! Ha van még lezáratlan, elintézetlen dolgod, kerítsd napirendre! Éjszaka és délután próbálj minél többet aludni, napközben keress örömteli, kényeztető, vagy “molyolós” tevékenységeket (pl. főzés, kézimunka, színezés, vagy más alkotó tevékenység)

Traumatikus emlékeket hordozó nők olykor begubóznak, elanyátlanodva(!) érzik magukat az előkészítő méhtevékenység alatt. Jó szolgálatott tehet a társas támasz, érzelmi megerősítés, gyengéd jelenlét.
Nehéz emlékeket hordozó nők olykor begubóznak, elanyátlanodva(!) érzik magukat az előkészítő méhtevékenység alatt. Jó szolgálatott tehet a társas támasz, érzelmi megerősítés, gyengéd jelenlét.

Dúlára lehet szükséged:
-Ha teljesen egyedül várod a már jópár órája érzékelhető kontrakciók felerősödését, szabályossá válását.
– Nagyon komoly érzelmi “csomagok” jönnek föl, és jól esne magad mellett tudni egy asszonytársat, aki nem ítélkezik, csak együttérzéssel meghallgat.
-Úgy érzed, nehezen tudsz leválni a környezeted elvárásairól és befelé fordulni.
– Szeretnél egy  női áldást kérni, mielőtt a Nagy Útra lépnél
-Betöltötted a terminust, és nyugtalanít, hogy nem tapasztalsz még semmi érzékelhető előjelet
-Nem vagy benne biztos, hogy amit érzel, az az-e már.

Azonnal konzultálj a szaksegítőiddel (bába, szülésznő, szülészorvos)ha:

-burokrepedés történik
– friss, élénkpiros, folyó vérzés esetén ( ilyenkor mentőt kell hívni!)
– ha a baba mozgásában tapasztalsz olyan változást, ami nyugtalanít ( Normális, hogy a babák ritkábban mozognak a szülés előtti napokban, és nincs már annyi helyük az élénk rúgdalózásra! Én ezt nem is  határolnám körül egzakt számokkal, hiszek abban, hogy minden édesanya érzi, hogy mikor van erről természetes  jelenségről szó szó, és mikor van valóban ok egy soronkívüli ellenőrző vizsgálatra!
– olyan gyakran és olyan sokat hánysz, nem sikerül újratölteni a folyadékraktárodat, elgyengültnek érzed magad.
– lázas vagy.

Minden egyéb esetben készülődj békében, szeretetben, családod, barátaid körében, és ráérsz tájékoztatni a segítőidet a vajúdás beindulásáról az aktív szakaszban!

Mi segít a látenciában?

Mind a vajúdás biztonságos dinamikáját, mind a pici babás időszak minőségi megélését elősegíti, ha kihasználjuk az utolsó lehetőségeket a zavartalan közös időtöltésre, nagy beszélgetésekre a párunkkal.
Mind a vajúdás biztonságos és hatékony dinamikáját, mind a pici babás időszak minőségi megélését elősegíti, ha kihasználjuk az utolsó lehetőségeket a zavartalan közös időtöltésre, nagy beszélgetésekre a párunkkal.

-“Fészekrakás”(Kórházi táska összepakolása, előre főzés a gyerekágyas napokra, babakelengye szortírozása…stb.)
– Evés, ivás, ami és amennyi jólesik
-Szex (csak ha épp a magzatburok!)
-“Örömmozgás” (pl. tánc, jóga)
-Kirándulás a szabadban
-Összebújás a nagyobb gyerkőcökkel, “kuckózós” családi együttlétek
-Társasjáték
-Alkotás
-Várandósságot lezáró rituális gesztusok (pocakfestés, utolsó fotók az áldott állapotról, vallásosoknak ima, esetleg gyónás, ha van rá lehetőség…stb.)
-Alvás
-zenehallgatás

A látencia alatt a legtöbb anyának még kimondottan jólesik a nagyobb tesók jelenléte,  és szívesen el is látják a mindennapi teendőket velük kapcsolatban
A látencia alatt a legtöbb anyának még kimondottan jólesik a nagyobb tesók jelenléte, és szívesen el is látják a mindennapi teendőket velük kapcsolatban

Mi hátráltatja vagy veszélyeztheti a  vajúdás biztonságos és hatékony  haladását a látencia szakaszba?

– Ha idejekorán rápörgünk a “vajúdás-projektre” stopperrel mérjük a 35 percenként jelentkező Braxton Hickseket, függőleges pozicióktól várjuk a csodát, ahelyett, hogy aludnánk, vagy ellazulnánk a párunkkal egy kellemes, de nem feltétlenül kimondottan vajúdástámogató funkciójú aromafürdőben.
– Ami a legrosszabb: Ha berohanunk a kórházba már az  első gyanús jeleknél
– TVzés, filmnézés
– Kockázatos fájáserősítő házi praktikák (gyógynövények, ilyen-olyan csodabogyók, “bábakoktél”..stb.) vagy “preventív”homeopátia (Főleg a szaksegítők javaslata és az ő tájékoztatásuk nélkül.)

Egyes anyák szülése többször is megindul, leáll, majd újra megindul és újra leáll mire az aktív szakba érnének. Ép burokkal,  jó anyai közérzet,  kompetens segítők várandósgondozása mellett semmi ok siettetni a természetes ritmust, mely minden egyes szülésnél más és más lehet- akár ugyanazon anya esetében is.

Áldott utat!
Áldott utat!

Ajánlott cikkek