Telefon

+36205841459

email:

nataliadoula@protonmail.com

Facebook: Natália dúlaszolgálat

Insta: @natalia.doula

A várandósság alatti hormonális és fizikai változások a testápolási, és “szépítkezési” szokások újragondolásához vezetnek. A fokozott szagérzékenység miatt a szolidabb illatú, esetleg teljesen illatmentes szerekre válthatunk, a pigmentáció megváltozása miatt a sminkelés, hajfestés nem az eddig megszokott eredményt hozza. Bizonyos rutinműveletek (derékon aluli szőrtelenítés, lábkörömfestés) nehezítetté válnak, míg a test változásai hozhatnak új ápolási feladatokat is: pl.a pocak, a mellek megnövekedése, a combok megvastagosodása a striák megelőzését, valamint az izzadással összefüggő bőrproblémák prevencióját.
Egyes nők örömmel mondanak le a korábbi “kötelező körökről”, mások minden korábbinál erősebb késztetést éreznek a “mainsteam” szépségideál követésére. Igazából mindkét út egyformán helyes, amennyiben valódi belső motiváció áll mögötte, és nem holmi külső nyomás. Amennyiben úgy érezzük, továbbra is szeretnénk a szépségápolás oltárán áldozni, nagyon fontos olyan kozmetikumokat, kezelési módszereket keresni, amik nem jelentenek kockázatot a baba biztonságos fejlődésére.

belly-painting-409794_960_720

Én három a várandósság, a szülés és az anyaság szempontjából kulcsfontosságú terület rendszeres ápolását azoknak az anyáknak is javaslom, akik testápolás frontján beérnék a naponkénti mosakodással is.

A melleinkre, a pocakunkra, és a jóninkra- különös tekintettel a gáttájékra- minden nap érdemes legalább 20-20 percet szánni.

A melleket érdemes kókusz, vagy oliva olajjal vékonyan átkenni. Az extrém érzékeny mellbimbót ki lehet hagyni, de ha jól esik azt is be lehet kenni. Normális, egészséges várandósság esetén, nem kell a szülés beindulásától tartani egy óvatosan átsimogató mellápolás miatt. A bimbó “edzése” szülés előtt ugyanakkor elavult, felesleges, sőt egyes szakemberek szerint feltételezhetően káros gyakorlat. A jó melltartó jól szellőző pamutból készül, kényelmesen tart, de nem szorít. A drót merevítős modelleket a szoptatási időszak végéig bölcsebb mellőzni, mert a merev “kosár”megsérheti vagy elzárhatja a tejcsatornákat. Ha hajlamos megeredni az előtejünk, eldobható papírbetétek helyett célszerűbb mosható pamutot használni, és naponta többször cserélni. Ha eddig nem játszottak szerepet mosási szokásainkban a környezettudatossági szempontok, most bőrünk és a születendő baba bőrének védelme érdekében, váltsunk természetes mosószerekre és kerüljük az öblítőhasználatot.woman-356141_960_720

A gátunkkal való napi kapcsolatfelvétel jó hatással van a szülési képességeinkbe vetett önbizalmunkra. Tornáztassuk meg naponta a medencefenéki izmainkat. A vérellátás és a szövetek rugalmassága szempontjából is jó lehet napvégén kb. 1-3 percen keresztül jéghideg zuhannyal leöblíteni ezt a területet. A várandósság alatt fokozottan sebezhető a hüvelyflóránk, nagyon fontos, hogy ezt az érzékeny egyensúlyt ne zavarjuk meg semmiféle “(intim)szappannal”, higikendővel, kenőccsel vagy “hüvelyzuhannyal”. Ha borotválkozunk, szappan helyett használjunk pár csepp teafaolajjal keverve kókusz vagy búzacsíra olajat szappan vagy borotválóhab helyett. Ettől különben még a bőr is puhább lesz, és a tapasztalat azt mutatja, hogy kevesebb a bedurrant szőrtüsző is olajos borotválás mellett. A harmadik trimesztertől érdemes a gátmasszázsal is foglalkozni napi rendszerességel. Többféle iskola létezik erre vonatkozóan, én magam azt vallom, hogy a fájdalmas nyújtogatás semmivel nem fokozza jobban a gátvédelem majdani sikerét, mint finom érintések, óvatos kenegetés általi gyengéd gondoskodás. A kulcselem, a saját tapasztalás a saját gátról- milyen vasatag, erős és masszív is valójában, és milyen könnyen, és tapinthatóan ellágyul biztonságos, szeretetteljes környezetben. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy ne passzoljuk le a gátmasszázs feladatát 100%-ban a partnerünknek. A gátmasszázshoz búzacsíra vagy ligetszépe olaj a legjobb választás. Ha van előző szülésből származó gátmetszés hegünk, érdemes külön figyelmet és fokozott gyengédséget fordítani rá.

fürdő

Hasunk ápolása a kisbabánkkal való testi kapcsolatfelvételnek is alkalmául szolgálhat. Ingeborg Stadelmann, német holisztikus bába azt állítja nincs rá módszer, hogy megakadályozzuk a striák képződését, csupán arra, hogy megtanuljuk elfogadni a pockunkat és a benne fejlődő gyermeket olyannak, amilyen. Történjék hát mindennapi pocaksimogató rituálénk ennek az elvárás-mentes, szeretetteljes kapcsolódásnak a jegyében. Vonjuk be a párunkat is, dédelgessük közösen a pocaklakót és a neki otthont adó pocakot kedves szavakkal, gyengéd érintésekkel, és kitüntetett figyelemmel.:)
pocaksimi

Ajánlott cikkek