A siker

fountain-of-neptune-nereid
Részlet bolognai Neptunusz szökőkútból


Amikor egy édesanyától olyan visszajelzést kapok, hogy ismereteimmel, tapasztalataimmal segíteni tudtam őt abban, hogy sikeresen túljusson egy szoptatási nehézségen, mindig az én legeslegelső szoptatással kapcsolatos sikerélményem jut az eszembe.

Első gyerekem születése előtt úgy készültem a szoptatásra, hogy biztos, hogy nem fog sikerülni. Minden ágon valamennyi női felmenőm minden elszánt szoptatási kísérletét fájdalmas csalódás követte, biztos voltam tehát benne, hogy nem volt kitől megfelelő anatómiai adottságokat örökölnöm a sikeres szoptatáshoz. Persze azért elolvastam mindent, ami a kezembe került, és meghallgattam minden előadást, amire lehetőségem volt, és eldöntöttem, hogy megkísérlem az igény szerinti szoptatást, hogy nyugodt lelkiismerettel fogadjam a kudarcot. (Az nem tűnt fel, hogy a legújabb szoptatási útmutatók éppen ellentétes tanácsokat tartalmaznak azokkal szemben, amikre támaszkodva női felmenői szoptatni próbáltak. Hiszen a várandósságom alatt ezekről a régi tanácsokról semmit nem meséltek, de később is csak leginkább annyit, hogy “nem váltak be”.)
A babám megszületett, és én már a szülő szobán megszoptattam, és később is-  legújabb előírás szerint -minden gyanús jelzésnél mellre tettem, nem korlátoztam a szoptatásokat sem gyakoriságban sem időtartamukban. A tejbelövellést- valószínűleg éppen a mellek gyakori és alapos ürülése miatt- nem is éreztem, a tejleadóreflexem is észrevétlen maradt, biztos voltam hát benne, hogy nekem nincs tejem, és nem is lesz soha. Másfél hetes lehetett a kisfiam amikor egy reggel éppen öltözés közben meghallottam a sírását, és a tejem éppen ilyen látványosan indult meg, mint a képen látható szoboré. Sosem felejtem el azt a katarktikus megtapasztalást. Hogy a temészet mégis csak működik. Hogy én magam is a természet része vagyok! Hogy a női test működése nem is olyan felfoghatatlan misztérium, mint korábban gondoltam. Hogy a szoptatás működése megismerhető, megbízható. Hogy a problémák, nehézségek információval és érzelmi támogatással megoldhatók. Hogy az anyák képesek biztosítani mindazt, amire a babájuknak szüksége lehet. Hogy a babák képesek kihozni az édesanyjukból azokat a rejtett erőforrásokat, amiknek a létezéséről azelőtt nem is álmodtak volna.
Hát pontosan ezek az érzések kavarognak bennem, amikor arról kapok visszajelzést, hogy sikerült egy anyának meghaladnia egy szoptatási problémát.