Telefon

+36205841459

email:

nataliadoula@protonmail.com

Facebook: Natália dúlaszolgálat

Insta: @natalia.doula

Ha már itt jársz, feltételezem, hogy  már nincs szükséged külön magyarázatra, hogy miért jó a szoptatás?  És annak a fontos információnak is a birtokában, vagy, hogy a sikeres szoptatáshoz nagy szükség van támogatásra. Viszont számodra is hasznos lehet néhány támpont, miként tudod a támogatást megvalósítani a gyakorlatban.

A legfontosabb kiindulópont, hogy a gyermeked anyja egyedi és megismételhetetlen nő, valószínűleg sem tőlem, sem mástól nem olvashatsz kifejezetten őhozzá szabott útmutatást.  Éppen az ő egyediségét megismerve és szeretettel elfogadva válhatsz a legjobb segítőjévé!

A legtöbb nő örül neki, ha a párja is saját ügyének érzi a kisbabás életre való felkészülést. Olvashattok közösen hasznos írásokat, elkísérheted  a különböző  felkészítő előadásokra, és megoszthatjátok egymással az ezek kapcsán támadó gondolataitokat érzéseiteket, kételyeiteket, aggodalmaitokat. Ha dúla is kíséri a várandóságot, hozzá is fordulhattok információért, tanácsért, vagy támogatásért.
Elkísérheted a párodat még a várandósság idején egy szoptató anyacsoportba is, bár a legtöbb anyacsoportba igen-igen ritka a férfi látogató.
Tartsd tiszteletben a párod döntését arról,  hogy milyen eszközöket szeretne megvásárolni, kölcsönözni, és mit nem, hol szeretné, hogy aludjon a kisbaba, és fogadd el azt is, ha a szülés után változtat az eredeti elképzelésein.
család

Mi mindennel tudsz hozzájárulni, hogy párodnak elég energiája és lelkesedése maradjon szoptatni a hosszú-hosszú hónapokig, vagy akár évekig is?
– Gondoskodj magadról, vállalj többet a közös feladatokból is.Próbáld meg rangsorolni a szükségleteidet, prioritásaidat, és kérd erre a párodat is. Amit egyikőtök sem tart fontosnak, azzal egyszerűen ne foglalkozzatok az első néhány hónapban. Boldog és egészséges családok ezrei élnek világszerte 3-4 évente-esetleg még ennél is ritkábban- tisztított ablakú otthonokban, és vannak akiknél a vasalás is csupán különleges, ünnepi  alkalmak  előkészületéhez tartozó tevékenység. Ha valami mindkettőtöknek fontos, próbáljatok olyan megoldást találni, ami egyikőtök számára sem jelent erőn felüli megterhelést. Ha tehetitek, vegyetek igénybe külső segítséget is. Ne feledjétek, hogy mosogatni, főzni bárki tud , élvezni ezt a különleges és megismételhetetlen időszakot, ismerkedni a kisbabátokkal, együtt lenni egymás társaságában szeretetben és boldogságban, emléketeket gyűjteni  – helyettetek senki más.

– Képviseld a külvilág felé következetesen, hogy a szoptatás a feleséged magánügye, ő hoz döntést ezzel kapcsolatban a rendelkezéséra álló információk alapján és a szíve szerint. Védd meg, ha kritika éri!

-Támogasd  a szopatási kapcsolatukat azzal, hogy nem kényszeríted arra a párod, hogy válasszon a te elvárásaidnak való megfelelés és a szívéből fakadó döntések között.Viszont ne mulaszd el MINDIG biztosítani őt arról, hogy a nem kell semmiféle elvárásnak megfelelnie, ahhoz, hogy jó anyának tartsd, és büszke légy rá. Ha egy nehéz helyzetben úgy érzed, tudsz olyan megoldást javasolni, ami segíthet neki, ne tartsd magadban! De fogadd el, ha  ő esetleg máshogy látja jónak, mint te. Akár akkor is, ha a szoptatás folytatódása a tét.

– Segíts neki egyensúlyt találni a kisbabátokról való gondoskodás és a párkapcsolatotok ápolása között! Ehhez nagyon fontos, hogy először is magad is légy megingathatatlan abban, hogy ez a kettő egyensúlyba hozható méghozzá úgy, hogy egyik sem válik a másik rovására. Lehet éjjel- nappal igény szerint szoptatni, és alkalmat, időt szánni a minőségi időre, páros intimitásra. Az igaz, hogy elég sok szervezést, és folyamatos gondolkodást igényel, de  ha mindketten kiveszitek a részetek, közelebb hozhat titeket, elmélyítheti a kapcsolatotokat már a puszta tudat is, hogy mindkettőtök számára fontos a minőségi kapcsolódás egymáshoz és a kisbabátokkal való kapcsolatotok, az ő szükségleteiről való gondoskodás, és az is hogy bármikor szopizhasson, amikor igényli.
szopis család

-Segíts neki szabadidőt találni! Biztasd, hogy, abban az időben, mikor a kisbaba alszik vagy Te ringatod, hordozod, saját magával foglalkozzon, olyan dolgokat csináljon, amik örömöt jelentenek a számára. Bátorításul mutass neki példát: szánj  te is időt és energiát a saját feltöltődésedre! Amikor a baba már mást is ehet, és szívesen marad veled kettesben néhány órácskára, abban is tudsz segíteni, hogy a párod egyedül mozduljon ki néha otthonról, ha szeretne. Légy nyugodt és magabiztos, még ha az első alkalmak némi sírással is járnak.  Ha kitartóan próbálod vigasztalni, nem adod fel a próbálkozást a ringatásal, hordozással, testkontaktussal, énekléssel, duruzsolással, tökéletes munkát végzel, még akkor is, ha nincs  azonnal látványos eredménye.

– Támogasd a feleséged abban is, ha a korlátlan rendelkezésre állás állapotát már terhesnek érzi, és finoman, szeretetteljesen határokat húz a szoptatásban is gyermeketek számára. Előbb- utóbb minden anya-gyermek kapcsolat eljut arra a pontra, amikor a szoptatás szép lassan megszűnik a meghitt összebújások része  lenni, de nagyon fontos, hogy ez a folyamat- a vajúdáshoz hasonlóan- az anya és a gyermek belső ritmusa szerint történjék, ne pedig valami külső nyomásra , idegenek által írt koreográfia szerint. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a szoptatás lehetőség szerint tartson a gyermek két éves koráig vagy tovább.  Vannak anyák, akik ennél jóval hamarabb szeretnének kicsit lazítani a szoptatási kapcsolaton, míg mások szívesen szoptatják naponta többször 3-4 éves gyereküket is. Minden felállás helyes és támogatandó, amennyiben az anya vagy a baba valódi belső igényein alapszik. Partnerként és apaként annyit tehetsz, hogy abban támogatod a társadat, hogy csakis a belső hangjára figyeljen, és  bízol a párodban, és a gyermeketekben, hogy jól működnek mindketten, érzik mire van szükségük.

És mi lesz VELED?

E sorok írójának meggyőződése, hogy a szüléskörüli támogatók egyik legfontosabb feladata a közeljövőben az apák támogatása lesz. Manapság egyre több fiatal férfi érzi tarthatatlannak azt a régi patriarchális szemléletet, ami sajnos még mindig érezteti hatását. Szerencsére egyre ritkábban olvasni a  friss édesanyáknak szóló kisokosokban olyan tanácsokat, amik azt hamisan sugallnák, hogy a férjük szükségleteiről való gondoskodás is kizárólag az ő dolguk és felelősségük lenne. Sőt egyre több hangsúlyt kap az apák szerepe az édesanya támogatásában.
Sok fiatal apának vannak ambiciózus tervei a szülői hivatásában, egyre többen  mély, belső elvárásuknak érzik, hogy az apaságukra is ugyanannyi energiát fordítsanak, mint a karrierjükre.  A társadalom, azonban egyelőre választás elé kényszeríti őket, hogy  kevéske  szabadidejüket a “családi kötelességeik” teljesítésével, vagy pihenéssel , feltöltődéssel töltik. Nehéz jól választani, hiszen egy kimerült és frusztrált édesapa inkább csak megnehezíti a család dolgát, hiába van jelen fizikailag  akár mindig, amikor szükség van rá. Viszont mikor tudna magával foglalkozni, amikor ott van a társa, aki számít a segítségére, és akinek még kevesebb  lehetősége van a feltöltődésre?
Hétköznapi, minden család számára ismerős probléma ez, mégsem lehet rá kész receptet kínálni. Jó, ha van külső segítőtök, akár egy családtag, rokon, akár egy fizetett segítő személyében. Érdemes meghallgatni más hozzátok hasonló szemléletű, értékrendű családok tapasztalatait, hátha adnak némi támpontot számotokra.

Kedves feleségedet anyaságában (is) támogatni kívánó Édesapa! Egy olyan ösvényre léptél, amit elődeid még alig-alig tapostak ki a számodra. Rád és a te apa- nemzedékedre hárul ennek a nehéz, de izgalmas feladatnak az oroszlán része. Adjon erőt a tudat, hogy ez az egyetlen út, ami a célodhoz vezet: a meghitt, bizalommal teli kapcsolathoz a társaddal és a gyermekeiddel, és a megelégedéshez apai szerepeddel. Kitartást és bátorságot kívánok neked ehhez a hosszú, váratlan kihívásokat és örömöket rejtő úthoz!

Ajánlott cikkek