Telefon

+36205841459

email:

nataliadoula@protonmail.com

Facebook: Natália dúlaszolgálat

Insta: @natalia.doula

1. A szoptatás női művészete

szoptnői

 

Minden, amit a szoptatásról tudni szeretnél közel 500 oldalon. Hiteles, korrekt információk közérthető nyelven a több, mint 20 éves múltat a háta mögött tudó  La Leche Liga Magyarország tapasztalt szoptatási tanácsadóinak szerkesztésében, fordításában. Maga a könyv az Egyesült Államokban született, első 1958-as kiadása óta többször is megjelent, és vált megbízható segítőjéül édesanyák több generációjának. 2013-ban sokéves fáradságos munka gyümölcseként végre magyarul is elérhetővé vált. A kötetet magyar édesanyák személyes történetei hozzák még közelebb az olvasók szívéhez. A nagy terjedelem ne riasszon el, gyakorlatilag olvastatja magát.

A könyvhöz tartozik egy praktikus, kitéphető kisokos is.

 

 

 

 

2. W. Ungváry Renáta: A szoptatás kézikönyve

 

B1034376

Gyakori kérdések és, különleges élethelyzetek szoptatási problémái, szakértelmen és tapasztalaton alapuló, minden lényeges  információt tartalmazó kimerítően részletes válaszok. A szerző laktációs szaktanácsadó és nem mellesleg négy gyermek édesanyja, így jól ismeri a szoptató anyák kételyeit, aggodalmait. A könyvben is több téma kapcsán is megosztja saját anyai tapasztalatát, melyek tanulságosak és megerősítőek lehetnek minden kisbabát nevelő édesanya számára.

A függelékben pedig lényegretörő, rövid útmutatók találhatóak hozzátáplálás, sírás, alvás, fejés témakörben

 

 

 

 

 

 

 

3. Márta Guóth -Gumbereger, Elisabeth Hormann: Szoptatás

Hasznos olvasnivaló már a várandósság idején is, hiszen rengeteg olyan információt és tanácsot tartalmaz, melyek nagy segígumbergertségedre lehetnek a szoptatásra való felkészülésben is. De egészen gyermeked kisgyerekkoráig sokat fogod forgatni.:)
A szerzők tapasztalt szoptatási tanácsadók, bízhatsz a tudásukban. Maga a könyv több kiadást is megélt már, az egyik legnépszerűbb könyv az édesanyák körében. Alapos, informatív könyv, szemléletformáló olvasmány.  Elsőgyermekes édesanyák és hozzátartozóik számára különösen értékes ötlet- és információforrás.

 

 

 

 

 

 

4. Ina May Gaskin: Útmutató a szoptatáshoz

A fentebb ajánlott könyvekhez képest ez kissé elméletibb.  Ebben is sok gyakorlati tudnivalóról esik szó, és bővelkedik fényképekben is, de kulturális, és társadalomtörténeti oldalával is elég részletesen foglalkozik a legendás  bába, Ina-May Gaskin, aki a szerzője ennek a könyvnek. Ha olvastad szintén az ő tollából származó “Útmutató a szüléshez” című “klasszikust”, tudod milyen szemléletre számíthatsz: Ősbizalom a női testben és a bennünk élő anyai ösztönökben, ami óhatatlanul átragad az olvasóra is.  Ha feszélyez a nyilvános szoptatás gondolata,  mindenképpen olvasd el!

inaMay

 

+1 Hoppál Bori: Kebelbarátnők

 

Ez a könyv nemcsak a szoptatásról szól, de olyan információkat olvashatsz benne-többek között a szoptatás bizonyos részletkérdéseiben is-amit magyar nyelven máshol talán sehol. Maga a téma túlmutat ugyan az anyatejes tápláláson, sőt magán az anyaságon is, mégis az én ajánlott irodalom-listámba mindenképpen  fel szerettem volna tüntetni. Az anyává válás folyamata, a szülés, és a szoptatás, vagy  épkebelbarátnőkpen a nem- szoptatás ugyanis egy olyan életszakasz vagy inkább  életforduló, ami alapjaiban megváltoztathatja a testünkhöz, és önmagunkhoz való viszonyunkat. Ehhez még hozzájárul a médiából és a társadalomból áradó önellentmondásoktól hemzsegő elvárásdömping, ami nem igazán a kedvező irányba a hála és elégedettség irányába lendíti ezt az érzékeny folyamatot. Csupán néhány kivételesen szerencsés nőnek adatik meg,  hogy női rokonai, barátnői őszintén és tabuk nélkül megosztják vele érzéseiket, tapasztalataikat arról, náluk hogy is alakult mindez, mi zajlott bennük a színfalak mögött.
Hála a könyvben megszólaló bátor nőknek, a könyv által ez a hiány némiképpen pótolható a kevésbé szerencsés többséghez tartozók számára is.

 

Ajánlott cikkek