Telefon

+36205841459

email:

nataliadoula@protonmail.com

Facebook: Natália dúlaszolgálat

Insta: @natalia.doula

6. Az  Apa nem segítő, hanem teljes értékű aktív résztvevője, teremtő társa az élménynek

 A régi felfogás szerint nő dolga a férfihoz való alkalmazkodás, neki való megfelelés, engedelmeskedés, míg férfié az irányítás, “nőies” érzelmeskedéstől való “józan” távolságtartás volt, de ugyanilyen fontos feladata volt az anyagi biztonság megteremtése, és a családja védelme a külső veszélyekről. Amikor széleskörben elterjedt szokássá vált az apák jelenléte a szülésnél, még erősen tartották magukat ezek az íratlan szabályok.

Ma már egyre több pár törekszik egy egyenlőbb , rugalmasabb, érzelemközpontúbb működésre, ahol a nőnek is van döntési joga és kompetenciája, és a férfi is lehet érző emberi lény, aki meghitt kapcsolatra törekszik a társával és a gyermekeivel.

Azonban szülés körül sokszor még mindig a régi normák szerint próbálnak “helytállni” az amúgy felvilágosult modern férfiak is. Az sem példa nélküli, hogy az édesanya kifejezett elvárása az apa felé a hatékony védelem a kórházi dolgozókkal szemben, vagy a professzionális vajúdástámogatás. Bár az esetenként egészen elkeserítő kórházi viszonyok miatt sokszor ezek valóban jogos igények, mégsem jó ötlet a párunkra rakni a teljes felelősséget a szülésélményünkért. Ez az ő folyamata is, éppannyi joga van a saját megéléséhez, mint az anyának.  “Segítségnek”  legfeljebb olyan értelemben nevezhetjük az apák vajúdástámogatását (vagy távolból történő drukkolását, nagyobb tesókra vigyázását), amennyiben “segítségnek” számít szex során a partner részvétele.

Az életadás folyamata és a gyereknevelés két ember közös élménye az első pillatanattól- mindhalálig, amit mindkét fél a saját jogán él meg, de ideális esetben kölcsönösen elkötelezettek hozzájárulni egymás szükségleteihez, vágyaikhoz is a saját lehetőségeikhez mérten.

A teljes cikk a Bababarát szállások oldalán jelent meg.

Ajánlott cikkek