Telefon

+36205841459

email:

nataliadoula@protonmail.com

Facebook: Natália dúlaszolgálat

Insta: @natalia.doula

5. A fájdalomcsillapítás nem az epidurális érzéstelenítéssel kezdődik

Persze, nem muszáj tétlenül tűrni az elviselhető fájdalmat sem, és az is tény, hogy vannak olyan magzati elhelyezkedések, vagy lelki okok, amik tényleg gyötrelmessé tehetik a méhösszehúzódásokkal járó testérzeteket.

A masszázs, a kádfürdő, vagy meleg zuhany, a forró borogatás esetleg 100%-os tisztaságú, bevizsgált minőségű illóolajokkal kiegészítve szinte mindig jelentős enyhülést adnak. Ezek mind természetes, kockázat-és mellékhatásmentes lehetőségek.

Nem mondható el ugyanez a gyógyszeres fájdalomcsillapításról. Az egyes kórházakban előszeretettel alkalmazott epidurális érzéstelenítés például valamennyire mindig korlátozza a szabad mozgást, de bizonyos esetekben jelentősen gyengítheti a méhösszehúzódások hatékonyságát, meghosszabbíthatja a vajúdást, rosszkor beadva akár a kitolást is megnehezítheti. Az újszülöttek éberségét, és szopizási kedvét is csökkentheti az első pár órában. Ráadásul nem is mindig hat. 
Ugyanakkor elhúzódó, fájdalmas vajúdás, vagy oxitocin infúzióval felerősített szünet nélküli fájások esetén- jól adagolva-  akár segíthet megelőzni egy anyai kifáradás miatti császármentszést.

Mindenesetre érdemes megtartani a legvégső megoldásnak a tarsolyban, arra az esetre, ha semmi más nem hozná meg a kívánt hatást.

A teljes cikk a Bababarát szállások oldalán jelent meg

Ajánlott cikkek