Telefon

+36205841459

email:

nataliadoula@protonmail.com

Facebook: Natália dúlaszolgálat

Insta: @natalia.doula

4.  A szülés nem feltétlenül jár kínszenvedéssel határos testérzetekkel.

A biztonságos érzelmi légkörben megélt, háborítatlan, beavatkozás-mentes szülés során a méhösszehúzódások általában lassan, óvatosan indulnak, fokozatosan lesznek egyre erősebbek, sűrűbbek és hosszabbak. Általában még a legutolsó szakaszban is van pár perc szünet a hullámok között, lehet pihenni, erőt gyűjteni. A szabad testhelyzetválasztás lehetővé teszi, hogy az éppen számodra legkényelmesebb poziciót vedd fel- ez általában ugyanaz, mint ami a baba minél könnyebb megszületését is segíti.

A vajúdás alatt felszabaduló hormonok hatnak az agy működésére, így egy sajátos, módosult tudatállapot jön létre, ami segít megküzdeni a fájdalommal. Mindez sajnos nem érvényesül, ha szintetikus oxitocin infúziót kap az anya, mivel az kizárólag a méhre hat- ráadásul a saját oxitocin hormontermelés is leáll tőle.

Bár orgazmikus érzéseket csupán az anyák egy kisebb hányada tapasztal a szülés során, de a legtöbb szabadon mozgó, jól támogatott, beavatkozások nélkül vajúdó anya nem érzi elviselhetetlennek sem a méhe munkájával járó testi érzeteket.

A teljes cikk a Bababarát szállások oldalán  jelent meg.

Ajánlott cikkek