Telefon

+36205841459

email:

nataliadoula@protonmail.com

Facebook: Natália dúlaszolgálat

Insta: @natalia.doula

Az alábbi cikk a bababarátszállások.hu oldalon jelent meg eredetileg. A saját blogomon részletekben teszem közzé.


A szülés elemi erejű spontán és egyedi testi-lelki-szellemi folyamat- telis-tele előre megjósolhatatatlan részletekkel. Főleg az első alkalom előtt nehéz előzetes képet kapni, mire számíthattok. Az alábbi lista a teljesség igénye nélkül összefoglalja azokat a tényeket, amik időhiány miatt, vagy egyéb okokból kifolyólag ritkán kerülnek szóba a hagyományos, SZTK-s várandósgondozás során, mégis jó tudni róluk.

1. A szülés nem pusztán testi történés, de érzelmi folyamat is

A feladatorientált hétköznapokban hajlamosak vagyunk szem elől téveszteni, mennyire fontos hatással vannak az érzelmek szervezetünk egészséges működésére. A saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk, hogy stressz hatására befeszülnek az izmaink, szaporábban ver a szívünk, ha hajlamosak vagyunk rá, akár a vérnyomásunk is emelkedhet, főleg ha tartósan egyedül érezzük magunkat egy nyomasztó, vagy rémisztő szituációban.

A meghitt, biztonságos légkör ezzel szemben lazítóan hat a testre is, vérkeringésünk optimalizálódik, jobb az erőnlétünk.

A hormonrendszerünk különösen érzékenyen reagál az érzelmeinkre. Ahhoz, hogy egy vajúdás dinamikusan és hatékonyan ki tudjon fejlődni, a várandós édesanya és a baba testében fennakadások nélkül le tudjon futni a beléjük kódolt program, elengedhetetlenek az ehhez szükséges érzelmi tényezők. Ez mindenek előtt a fizikai és az érzelmi biztonságot jelenti.

Ajánlott cikkek