Telefon

+36205841459

email:

nataliadoula@protonmail.com

Facebook: Natália dúlaszolgálat

Insta: @natalia.doula

Az alábbiakban igyekszem összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat az általam tartott szülésre, gyermekágyra és szülőségre felkészítő programokról a leggyakoribb kérdések mentén.

Párban vagy csoportban?

Kétféle formában tartok felkészítést: Egyrészt pároknak, másrészt párokból álló kis létszámú (6-10 fős) csoportoknak. Mindkettőnek megvan a maga előnye: A csoporthatás, a sorstársak megélései, tapasztalatai kérdései, az azok nyomán születő saját kérdések, felismerések különösen hasznosak lehetnek első babás szülőként, többedik babát váróknak pedig jó lehet kicsit kiszakadni az otthoni rutinból, új kapcsolatokat kialakítani a csoport résztvevőivel, új nézőpontokból ránézni egy-egy kérdésre. Ezek mind nehezen pótolhatóak egy triád szituációban, a páros felkészítés során. Utóbbi kétségbevonhatatlan előnye, hogy család otthonában tartom, így a párnak nem kell utazni, és több az idő a saját kérdésekre, szempontjaitokra, rugalmasabb az időpontok ütemezése, az egyes alkalmak hossza. Hátrány viszont, hogy jóval kevesebb a gyakorlat, márpedig a saját bőrön történő megtapasztalást sokkal hatásosabbnak tartom a felkészülés folyamatában, mint a tényszerű információk megismerését.

A csoporttársak érzései, megélései sokszor lehetnek tükrök a saját folyamataidra.

“Én a barátnőmmel/ dúlámmal akarok szülni, a párom a folyosón/otthon drukkol majd a vajúdás alatt. Kit vigyek akkor a tréningre?”
Mivel a tematikának csak egy töredéke érinti a vajúdástámogatást, az is javarészt önismeret aspektusából (pl. :a ti kettősötök esetében hol az apa helye, szerepe a vajúdástámogatásban), ezért azok az apák sem fogják végigunatkozni a tréninget, akik elzárkóznak az együttszülés gondolatától- ellenben elképzelhető, hogy mégis kedvet kapnak az ő határaikat, szempontjaikat is figyelembe vevő részvételhez a folyamatban. A csoportos tanfolyam második alkalma már nem is érinti a szülés témáját, kizárólag a gyermekágyról, szoptatásról, szülői szerepről és párkapcsolatról szól. Itt mindenképpen számítok az édesapák jelenlétére, a lelkes rokonokkal, barátokkal inkább egy külön nekik szóló alkalommal találkoznék, ha van rá igényük. Egyedülálló édesanyák esetében az apa helyett azon családtag részvételét javaslom, akinek a támogató szerepe a leghangsúlyosabbnak ígérkezik.


A tréning egyik célja a közös érzelmi felkészülés a szülővé válásra. A csoportban, vagy páros konzultációk során megélt tapasztalatokat utána kettesben is meg tudjátok beszélni, tovább tudjátok gondolni.

Miben nyújt ez a szülésfelkészítő mást, mint egy kórházi szülőszoba bejárás?

A legtöbb kórházi tanfolyam a saját gyakorlatára készít fel: “Ezt tudjuk kínálni-(ha itt szülsz)” ezt kell szeretni” alapon. Én független segítőként abban tudlak titeket támogatni, hogy a saját szempontjaitokkal, szükségleteitekkel, prioritásaitokkal kerüljetek kapcsolatba. Míg a legtöbb kórházi tájékoztató tematikája a hazaadás/varratszedés időszakáig terjed, mind a csoportos, mind a páros alkalmon sokat foglalkozunk az első hetekkel, sőt az azt követő időszak kihívásait is érintjük. Kőbe vésett szabályok és kötelező listapontok helyett a független felkészítés során az egyéni megoldások keresését a személyes élmény megélésének lehetőségeit keressük. Mindemellett szívből ajánlom, hogy tájékozódj a kiszemelt kórházban is a lehetőségeidről, ha van felkészítő tanfolyama, vegyetek részt azon is- lehetőség szerint már képbekerülve a saját vágyaitokkal, kérdezősködjetek a fogadott segítőitektől a tapasztalataikról, mennyire támogatja a helyi rendszer azokat a dolgokat, amiket fontosnak trtanátok- hiszen ezt ők tudhatják a legjobban.

“Én otthon tervezek szülni, és részt is vettem a bábám szülésfelkészítő 
tanfolyamán a párommal. Tud ez a tréning bármi újat mondani nekünk?”
Információ szempontjából valószínűleg nem sokat. Az élmény szempontjából viszont a csoport nagyon hasznos lehet. Kevesen gondolnak bele, hogy szülés utáni években(!!!) mekkora szerepe van a szülőtársi kapcsolatoknak. Bár Budapesten belül könnyen találunk a saját szülői elveinkhez, értékrendünkhöz közelálló családokat, előbb-utóbb rá kell jönnünk, egy kicsit mindenki máshogy csinálja, mint mi: Van, aki programozott császárt választ egészségügyi idok nélkül, van, aki külföldre utazik, hogy (nagyobb) esélyt kaphasson a természetes szülésre a farfekvéses babájával, van, aki cumisüveggel, babakocsiban altatja az újszülöttjét és van, aki kisiskolás korig cicivel. Van, ahol Apa vagy a nagyszülő marad otthon a babával, van ahol a bűvös harmadik szülinap után is főállású anya marad az édesanya, és van család, akinek már az első szülinap előtt a bölcsi jelenti a megoldást. Érdemes a harmadik trimeszter oxitocin-dús, elfogadó érzelmi állapotban elkezdeni tudatosan nyitni a sokféleség elfogadása felé, ilyen szempontból is hasznos lehet egy ilyen heterogén összetételű csoport.

A csoport biztonságos, empatikus és tiszteletteljes légköre- melyért vezetőként felelősséget vállalok-mintául szolgálhat a meghitt, biztonságos kötődésen alapuló emberi kapcsolatainkra nézve

Mennyibe kerül?

Csoportosan 16.000- Ft/ pocak a teljes tanfolyam (vagyis alkalmanként 8.000), ha páros felkészítést szeretnétek úgy 28.000 Ft (ezt megbeszélés szerint 2 vagy 3 alkalomra osztjuk)

Miért kell két alkalom?

Egyrészt, hogy legyen idő befogadni az ismereteket, emészteni a tapasztalatokat, megbeszélni egymással a tréningen megélt élményeket kettesben, másrészt a csoport intimitásának mélyülésért. Utóbbi okból kifolyólag nem támogatom, hogy külön-külön csoportokhoz csapódva vegyetek részt a két alkalmon. Zárt csoportokban kísérjük egymást- igény esetén a szülésen túl is.

Mikor ajánlott a tréning?

Legkorábban a második harmad utolsó heteitől javasolt elkezdeni a tréninget, korábban a lélek még más feladatokkal van elfoglalva. Érdemes úgy időzíteni, hogy a záró alkalom is a 36. hét előtt történjen, hogy a tréningen elhangzó negatív tények (pl. a lehetséges beavatkozások hatásai, vagy a császármetszés érzelmi szükségletei-melyekről kötelességemnek érzem, hogy beszéljek) ne menjenek olyan mélyre, hogy negatívan befolyásolhassák a folyamatba vetett bizalmat.

Legközelebb júniusban indul csoport.  
További info és jelentkezés itt.

Ajánlott cikkek