Telefon

+36205841459

email:

nataliadoula@protonmail.com

Facebook: Natália dúlaszolgálat

Insta: @natalia.doula

A sírás az egyike azoknak a lehetőségeknek, melyekkel egy csecsemő kommunikálni tud a világgal. Az önkifejezés egyik legkorábbi formája. A szülők feladata nem a mindenáron való elhallgattatás, hanem a kapcsolódás és értő visszatükrözés. Ha van sejtésünk a sírás mögött meghúzódó szükségletről, próbáljuk kielégíteni.

A szoptatás a legtökéletesebb és legkomplexebb vigasztalási lehetőség:
Csillapítja az éhséget és a szomjat, segít a hőszabályozásban, nyugtat, altat, (nem 100%, de elég erős) védelmet nyújt a családi légtérben lappangó betegségek ellen , fájdalmat, diszkomfortérzetet csillapít,  gyorsítja a gyógyulási folyamatokat, segít megbirkózni a frusztráló történésekkel, még a születésélményt vagy a méhenbelüli rossz tapasztalatokat is segít feldolgozni.

Van, hogy - látszólag, vagy ténylegesen is- a baba minden szükségletét késlekedés nélkül és adekvát módon kielégíti a szülő, mégsem marad abba a sírdogálás. Ez nem szülői kudarc, és az esetek többségében nincs mögötte semmi kóros a baba oldalán sem. A képen látható "sírnihagyás" teljesen belefér a kötődő/válaszkész gondoskodásba, nem jár semmiféle negatív hosszútávú következménnyel- ellentétben azzal az elavult és káros nevelési gyakorlattal, amikor úgy szoktatják le a csecsemőt, hogy kommunikálja az őt körülvevő világgal az érzéseit, hogy egyáltalán nem reagálnak a sírására.
Van, hogy – látszólag, vagy ténylegesen is- a baba minden szükségletét késlekedés nélkül és adekvát módon kielégíti a szülő, mégsem marad abba a sírdogálás. Ez nem szülői kudarc, és az esetek többségében nincs mögötte semmi kóros a baba oldalán sem. A képen látható “sírnihagyás” teljesen belefér a kötődő/válaszkész gondoskodásba, nem jár semmiféle negatív hosszútávú következménnyel- ellentétben azzal az elavult és káros nevelési gyakorlattal, amikor úgy szoktatják le a csecsemőt, hogy kommunikálja az őt körülvevő világgal az érzéseit, hogy egyáltalán nem reagálnak a sírására. Fotó: pixabay

Ha nem segít a szoptatás megpróbálkozhatunk a következőkkel:
*Böfiztetés, függőleges testhelyzetbe hozás
*Pelusellenőrzés
*Hordozás, ringatás, testkontakt, simogatás, babamasszázs
*Bőr-bőr kontaktus, vagy csak meztelenre vetkőztetés (fontos a megfelelő hőmérséklet biztosítása!), fürdetés,
*Kólikatartás, vagy hasra fektetés
*Fehérzaj (porszívó, hajszárító, zuhany.)
*Bugyolálás, pólyálás
*zene (főleg, amit pocakon belül is hallhatott), éneklés, érdekes monoton hangok kiadása pl. berregés, zümmögés.
*Környezet megváltozatása, kizökkentés, kedvező időjárás esetén akár levegőztetés
Fontos: Végig kommunikálj vele! Ha le is teszed, beszélj hozzá, ha el is fáradsz a beszédben, énekben, mozgásban, öleld át, éreztesd vele, hogy mellette vagy!

Használd a visszatükröző mondatokat: Valami megijesztett? Elfáradtál? Zavar a fény?
Mit szólnál, ha…? És ez így jobban tetszik? “Jól van, bújj ide hozzán egy kicsit, meséld el, mi a baj!” “Ennyire nehéz most? Semmi sem segít megnyugodni? Akkor sétálgatok veled egy kicsit, amíg elmúlik.”

A sírás oka- ritkán ugyan, de lehet szakember segítségét igénylő probléma. Általában van más tünet is a sok síráson kívül:

Ha szervi ok is kimutatható a sírás mögött, akkor is fontos -az orvos által javasolt kezelés mielőbbi megkezdése mellett-a  baba érzelmi biztonságáról is gondoskodni.
Ha szervi ok is kimutatható a sírás mögött, akkor is fontos -az orvos által javasolt kezelés mielőbbi megkezdése mellett-a baba érzelmi biztonságáról is gondoskodni. Fotó: pixabay

– Véres kaki: Érzékeny lehet valamilyen anya által elfogyasztott táplálékra. Orvosi konzultáció szükséges.
-Csomós bukás,  a baba két szoptatás között is nyeldécsel, szeret hátrafelé homorítani:
reflux gyanút kizárandó gyermekorvos végzettségű szoptatási tanácsadó felkeresése tanácsos
– Kiütések:Lehetnek ártalmatlan, maguktól elmúló tejkiütések, de okozhatja a mosószer, vagy valamilyen az anya által fogyasztott táplálék is. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük orvos véleményét!
-Láz: Lázcsillapítás mellett orvosi hívása.
-Változás egyik napról a másikra a baba étvágyában és/vagy a temperamentumában: Érdemes átbeszélni a védőnővel pontosan , mit tapasztalunk, és támpontokat kérni tőle annak megítélésében, szükséges-e orvoshoz fordulni a tünetekkel- vagy esetleg valamilyen normális változás áll a háttérben pl. idegrendszeri érés, mozgásfejlődés, fogzás, szeparációs szorongás…stb.
-Nem megfelelő gyarapodás (2 hetes korra: születési súly visszanyerése, utána minimum heti 150-200 gramm)és vagy pisis kakis pelusok elvártnál alacsonyabb mennyisége: ibclc.hu/tanacsado

Fontos a szülők lelki kiegyensúlyozottsága is: Feszült, ingerült lelki állapotban, pangó “szükséglettartályokkal” nem lehet hatékonyan megnyugtatni egy síró kisbabát. Jusson mindenkinek napi fél órája csak magára! Ahogy nő a baba, ez növelhető. 😉

Maradjunk kapcsolatban a saját szükségleteinkkel is- hangoljuk össze a babáéval! (Aludj, amíg a baba alszik, vasalj, amíg a baba vasal. 😉 )hordozásra születik

A hordozás nagyon praktikus segítség a baba és a róla gondoskodó felnőttek szükségleteinek összehangolásában.  A csecsemő állandó testközelséget, ringatást és izgalmas természetes ingereket kap, az őt hordozó családtag  pedig akadályozás nélkül gondoskodhat közben a saját szükségleteiről. A babát születésétől kezdve hordozhatja az édesapja, megfelelő korú és fizikumú nagytestvére, vagy nagyszülője, de az anya- saját testi regenerálódása, hosszútávú női egészsége érdekében- csak a gyermekágy kifekvése után!

Ha a baba sírása nagyon feszültté, ingerlékennyé tesz, esetleg testi tüneteid vannak tőle, kérj érzelmi támogatást! Ha te magad megkapod a szükséges empátiát, gondoskodást egy kompetens segítőtől sokkal könnyebben és szabadabban tudsz majd a gyermeked felé is fordulni!

Ajánlott cikkek