Telefon

+36205841459

email:

nataliadoula@protonmail.com

Facebook: Natália dúlaszolgálat

Insta: @natalia.doula

Ezt az írásomat saját élményem hívta életre.
Nemrég egy gyermekágyas édesanyával szerettem volna egy szabadon hozzáférhető anyagot megosztani arról, hogy mégis miként tudjuk felvenni a tudatos kapcsolatot mágikus erejű medencefenéki izmainkal, és miként támogathatjuk meg a természetes regenerálódást szülés után. Meglepve tapasztaltam, hogy nincs ilyen ingyen  és jogtisztán megosztható alapozó/ráérző gyakorlat-sor. (Vagy csak én nem találtam?)
Én értem, hogy a szabályos gátizomtorna technikához elengedhetetlen lehetőség szerint egy személyes részvételen alpuló tanfolyam elvégzése, de minimum az adott módszer kézikönyvének elolvasása- magam is ezt tapasztaltam, hogy hiába az intuíció, az olvasottak alaján való vak szabad kísérletezés, a tanfolyam elvégzése még egy kommunikációs módszer esetében is alapvető fontosságú- hát még egy tornagyakorlatsor esetében.
Ugyanakkor a mérleg másik serpenyőjében ott van életem egyik legmeghatározóbb élménye, amikor  tinédzserként a sok bonctani pontosságú anatómia ábrába már-már belezavarodva, túl a porzók és bibék minden viszonyrendszerének természetrajzán, és az Allan Pease- összesen, valamelyik szexkézikönyvben találtam egy egymondatos leírást a “Kegel izomok” szerepéről, és egy rövid ráérző gyakorlatot. Úgy vélem, akkor lett igazán hozzáférésem a nőiségemhez, szexuális energiáimhoz.  Nem gondolom túlzásnak, hogy gyakorlatilag az egész életem máshogy alakult volna enélkül a kísérlet nélkül, amikor is életemben először tudtam megérezni, ki is vagyok, honnan jövök, hová tartok, mivel, hogyan tudok stabilan megkapaszkodni a földi létezésbe, miként tudok kapcsolódni az anyagon túlival, s lehozni onnan mindazt, ami rajtam keresztül akar alászállni erre a síkra.
Azóta persze sokféle gyakorlatsorral és módszerrel megismerkedtem, és maximálisan elismerem az összes ezzel foglakozó tréner és oktató szakmai munkáját. A legfontosabbnak azonban mai napig a gátizmainkkal való rendszeres- sőt folyamatosságra törekvő élő kapcsolódást, teljes odafordulást tartom, és a bennük lakozó egyszerre profán és szakrális természeti erő tudatos integrálását az életünkbe. Amíg a nők nem éreznek rá, mire jó a gátizmokkal való tudatos munka, addig legfeljebb akkor lesznek motiváltak ezzel foglalkozni, amikor már kudarc – vagy fájdalomélményeik kapcsolódnak hozzá.

Gátunk, másik nőiség központunkhoz, melleinkhez hasonlóan általában csak az orvosi kockázatok és mellékhatások, valamint a férfiak szexuális élményeinek fokozása kontextusában kerül szóba. Holott mind gátunk, mind a melleink elsősorban a saját életünket gazdagító, nőiségünket tápláló energiák forrása illetve csatornája. Nem azért érdemes foglalkozni vele, mert különben kifordul a hüvelyünk 80 éves korunkra, és nem is azért mert különben le leszünk cserélve egy  fiatalabb, kevesebbet szült asszonyra. Hanem mert annyi öröm áramlik rajta keresztül, hogy érdemes minél gyakrabban "szüretelnünk" belőle.
Gátunk- másik nőiség központunkhoz, melleinkhez hasonlóan- általában csak az orvosi kockázatok és mellékhatások, valamint a férfiak szexuális élményeinek fokozása kontextusában kerül szóba. Holott mind gátunk, mind a melleink elsősorban a saját életünket gazdagító, nőiségünket tápláló energiák forrása illetve csatornája. Nem azért érdemes foglalkozni vele, mert különben kifordul a hüvelyünk 80 éves korunkra, és nem is azért mert különben le leszünk cserélve egy fiatalabb, kevesebbet szült asszonyra. Hanem mert annyi öröm áramlik rajta keresztül, hogy érdemes minél gyakrabban “szüretelnünk” belőle.

Az alábbi poszt tehát laikus asszonytársi felbuzdulásomból született, hogy a a saját női tapasztalataimon alapuló  tudást közkinccsé tegyem. Nem vagyok a téma szakértője, így szakmai felelősséget vállalni sem tudok az itt megfogalmazott  tippek valamennyi lehetséges egészségügyi következményiért. A szöveg nyelvezete helyenként talán erősnek, nyersnek és túlságosan szókimondónak tűnhet, de hát a női gát már csak ilyen erős, nyers és radikálisan őszinte testrészünk. Így kell szeretni. 🙂

A gátam én vagyok!

A száraz anatómiai ismeretek ledarálását meghagynám az ehhez jobban értő szakembereknek. Ahhoz hogy megtaláld és birtokba vedd a medencefenéki izmaid, nincs szükséged haladó szintű biológia tudásra.  Persze, ha ábrákra vagy kívácsi,  semmi akadálya tudományosan is megismerned a szóban forgó területet. Mindez azonban nem helyettesíti a tapasztalatszerzésen alapló tudást. Ez a poszt ebben próbál néhány gyakorlati tanácsot adni.

1. Vedd szemügyre!

Ülj terpeszben meztelen alsótesttel és végy egy kozmetikai tükröt a lábad közé szembe a jóniddal. Gátnak a köznyelv azt a szépen ívelt hidat érti, mely a végbélrózsa és a hüvelybemenet között terül el. Valójában a három rétegű összetett gátizomzat a farokcsonttól a nagyajkakig tart.  A legkülső nyolcas alakban körbeöleli a végbélnyílást, a hüvelyt, és a húgycsövet. Alatta egy háromszög formájú párna-szerű izomréteg következik, majd a legbelső rész, ami a hasi szerveket támasztja alá legyező-szerűen terül szét. Ezek a részek a külső szemnek láthatatlanok , de az itt lakó éteri eredetű, kiapadhatatlan női erődhöz bármikor szabadon hozzáférhetsz. Ha elkezded tudatosan tornáztatni a gátizmaidat, akár a tükörben is meggyőződhetsz, milyen látványosan tudod összeszorítani, vagy épp ellazítani a záróizmaid.

2. Érintsd meg!

Talán az elhelyezkedése az oka, talán a társadalmi tabuk, hogy a gátunk méltatlanul kevés figyelemteljes, tudatos érintést kap a mindennapokban. A legtöbben első várandósságukig még a mindennapos tisztálkodás során csak futtában öblítik le a zuhannyal, esetleg egy mozdulattal végigszaladnak rajta a borotvával. Bár a harmadik harmadban sok kismama végez valamilyen, gátmasszázst- többnyire a sikeres gátvédelem esélyeinek növelése reményében, a szaksegítők (talán szeméremből, talán más okból) gyakran nem hangsúlyozzák eléggé, hogy ennek a műveletnek a lényege egy bizalmon és elfogadáson alapuló kapcsolat kialakítása a gáttal, nem pedig annak “trenírozása”, “megszerelése”.
A gátunkban magzati létünktől fogva ott van az ösztönös és tökéletes tudás minden földi csoda befogadására, megteremtésére, átformálására, megosztására, és szabadon engedésére a múlandó világ javára.
A konszenzus nélküli stimuláció és  behatolás élmények- beleértve a  rutinszerű, indokolatlan szülészeti beavatkozásokat, vagy tárgyiasító, lelketlen stílusban végzett nőgyógyászati műveleteket,  ennek az aspektusnak teljes negligálásáról tanúskodnak és durva tiszteletlenséget fejeznek ki a női teremtő erővel szemben. Lehet a tudat  szintjén racionalizálni, mentegetőzni, a test mindig úgy éli meg a történéseket, amint azok valójában vannak.
Ha ért már ilyen élmény,  több időre, és türelemre, fokozott óvatosságra lehet szükséged amikor (újra) elkezdesz kapcsolódni a gátaddal. Lehet, hogy az érintésnél komfortosabb elsőre pusztán figyelmeddel, odafordulásoddal kezdeni az (újra) ismerkedést.

3. Érezd meg!

A közhiedelemmel ellentétben a gátizomtorna nem valamiféle akrobatikus készségeket igénylő extrém sport, hanem egy olyan mozgásforma, amelynek alapjait már a szobatisztaságra szokás idején elsajátítottuk. Bár fejlődés határa a csillagos ég, a belépési szint nem a gésák művészete, hanem a hétköznapi emberi lét. :)
A közhiedelemmel ellentétben a gátizomtorna nem valamiféle akrobatikus készségeket igénylő extrém sport, hanem egy olyan mozgásforma, amelynek alapjait már a szobatisztaságra szokás idején elsajátítottuk. Bár fejlődés határa a csillagos ég, a belépési szint nem a gésák művészete, hanem a hétköznapi emberek  testi tudása. 🙂

Most már, hogy tudod, pontosan, hol van a gátad, és talán van tapintásos tapasztalatod is róla, könnyen el tudod végezni az alábbi beleérző gyakorlatot:
Ülj törökülésben közvetlenül a talajra, esetleg egy jógamatracra szoknyában, vagy bő nadrágban. Hunyd le a szemed és lélegezz spontán. A légzésed ritmusának megváltoztatása nélkül fordulj figyelmeddel a gátad felé. Érezd meg, amint a talaj megtámasztja alulról. Most csücsöríts minél erősebb szorítással az ajkaddal, s próbálj közben alul is csücsöríteni a 8-as izom hurkolódásai segítségével a hüvelyed, illetve a végbeled körül. Próbáld fokozni a szorítást! Ha sikerült ráérezned az erődre, engedd el magad alul- felül. Majd 1-2 perc normál légzés után kezdd el apró kis fújásokkal kiengedni a levegőt- a légzés ritmusának változtatása nélkül. Figyeld meg, mennyire ellazul a gátizmod közben. Ha nem érzel, semmit, ne keseredj el! A gátizmaid működét tetten érheted, amikor nagyon kell WC-zni, de muszáj pár percig visszatartanod, sőt egyszer-egyszer(!) alkalomszerűen megpróbálhatod “elzárni a csapot” pisilés közben, hogy ráérezz a szorítás ízére. Viszont nagyon fontos, hogy ebből ne csinálj rendszert, mert komoly egészségügyi, és érzelmi hátulütői lehetnek!

Jó papnő holtig tanul

Medencefenéki izmaink felfedezése, illetve a velük való első tudatos kapcsolódások nagyon fontos kezdő lépései egy hosszú és örömteli útnak, mely életünk végéig tart. A következő lépés lehet egy könyv elolvasása, vagy egy oktató DVD megtekintése, ideális esetben több különböző iskola által kínált tanfolyam elvégzése- És a mindennapos gyakorlás:) , ami lehet éppoly egyedi, mint te magad. Van aki reggel, vagy este egy blokkban letudja, van, aki a munkahelyére zötykölődve a buszon  olvasgatva intézi el, más a szexuális örömét fokozandó, szex közben is szorítgat, és “billeget”. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a tanulás időszakában a fekvő vagy ülő poziciók a legalkalmasabbak a tornázáshoz.

Mit szeret a gát?

A záróizmok törvénye a mindennapokban is jó támpont lehet: Amivel nem kínoznád az arc-és szájizmaid, annak a kátadat se tedd ki!
A záróizmok törvénye a mindennapokban is jó támpont lehet: Amivel nem kínoznád az arc-és szájizmaid, annak a gátadat se tedd ki!

-Meleg-hideg vizes váltó zuhanyt nap végén.
– Minél több ágynyugalmat, finoman megemelt medencét (pl. egy kispárna alátétéelével) a menzesz alatt.
– Laza, jól szellőző alsóneműket bőrbarát anyagból.
– Valós igénynek megfelelő folyadékbevitelt, mnél nagyobb arányban natúr vízből
– Rostban gazdag teljes értékű étrendet
– Harmónikus aranyközéputat az egész napos üldögélés és a súlyosan egész nap szaladgáló, megterhelő-“cipekedő” életmód között
– Lelkes igeneken alapuló örömteli szexuális élményeket
– Érzéki szeretetteljes érintéseket egy bizalmi személytől a várandósság alatt is.
– Intim, meghitt, fizikailag és érzelmileg biztonságos légkört szeretkezés és vajúdás alatt
-Stabil, tiszteletteljes megtámasztó érintést, türelmes, bizalomteljes kísérői attítűdöt szülés alatt.
– A becsületesen kifeküdt gyermekágyat.

Mit nem szeret?

– Feszítő testidegen tárgyak órák hosszat való tárolását a hüvelyben:  (tampon, gésa/kegel / egyéb golyók/ intimtölcsér)
– Ha órák hosszat visszatartod az ürítési szükségleteidet.
-A cukros, lisztes étrendet
– A hosszan tartó, erőlködős nyomásokat székelés közben
– Műanyag alsóneműket, betéteket
– A szűk tangabugyikat
-Olyan szexuális élményeket, amik nem a te valódi, belső vágyaidból fakadnak (függetlenül attól, hogy fizikailag éri-e bármilyen érintés közben magát a gátat vagy sem.)
– Az ülőmunkát, mint olyat.
– A hosszas ücsörgést a WC-n
– A várandósság,a gyermekágy és a menstruáció alatt a kímélet, mint természetes női  igény figyelmen kívül hagyását.
– A siettető, vagy erőszakos, tiszteletetlen stílusú szexuális közeledéseket, ill. az ilyen szülésvezetési stílust.
– A túl aktív gyermekágyas időszakot.
-A cipedést- főleg a várandósság, a gyermekágy és a menstruáció alatt.

Ajánlott cikkek