2018. augusztus havi bejegyzések

GYIK- a magánéletemről

A fénykor, amikor még könnyű volt reklámfotót csinálni róluk
Archív felvétel 2013-ból.

A segítő hivatású szakemberek a sajátélmény-megosztás tekintetében általában kétféle iskolát  képviselnek: Az egyik szerint törekedni kell arra, hogy minél kevesebb saját élményű tapasztalatot osszunk meg a klienssel-hiszen a szülés körüli női segítők akarva, akaratlanul egyfajta anyai példaképként, szerepmodellként funkcionálnak az újdons(z)ült édesanyák szemében, és hajlamosak a saját megoldásaik megtalálása helyett a segítőkét “másolni”: olyan szülésben gondolkozni, úgy táplálni a babát, úgy gondoskodni róla, mint a “szakértő” tette anyaként. Holott  maga a szülés körüli támogatás pont az adott AnyaBaba pár, illetve család egyénre szabott útjának megtalálának támogatásáról szólna.
A másik irányzat szerint  óvatosan, és bizonyos szempontok betartása mellett, de szabad saját élményt megosztani, ettől csak személyesebb lesz a jelenlét, intimebb a dúla-anya kapcsolat, hitelesebb a segítő személye.
Eddigi tapasztalataim alapján van anya, akinek egyértelmű határokra, “biztonságos távolságtartásra” van szüksége, és van anya, aki előszeretettel kérdezget a saját anyai tapasztalatomról, életutamról, mert ettől érzi igazán táplálónak, intimnek a kapcsolódásunkat. Az ő leggyakoribb kérdéseik alapján állítottam össze ezt a bejegyzést. 🙂

Anyaság, szülés, szoptatás, gyerekek:
Az a fajta nő vagyok, aki mindig tudta, hogy hamar és sok gyereket akar. Jelenleg három kisfiam van 11, 9, és 6 évesek. Mindhármat hüvelyi úton szültem, és mindhármat kórházban. Mindhárom tanulságos és nagyon különleges élmény volt. Volt, amelyiket ott helyben is orgazmikusnak találtam, és volt, aminek csak hosszú évek elteltével, sok kör szülésfeldolgozó után végül egy dúlaképzésen sikerült meglátnom a teljes ragyogását. A saját anyaságom tapasztalata, hogy a szülés nem egy különálló esemény, hanem az élettörténetem akkori fejezetébe szervesen illeszkedő történés, mely -főleg utólag visszanézve-logikusan és kiszámíthatóan zárta le az adott várandósságot és nyitotta meg anyaságom következő fejezetét. Épp ezért sem a szülést illetően, sem az azutáni időszakkal kapcsolatban nem tudnék olyan mondani, amit máshogy kellett volna tennem, legfeljebb olyat, amit egy újabb babával- az eddigi tapasztalataim birtokában a mai prioritásaim tükrében máshogy tartanék ideálisnak, de ember tervez, Isten végez.

Így szoktam vajúdni az átmeneti szakban. :)
Így szoktam vajúdni az átmeneti szakban. 🙂
És így szülők
És így szülök… és közben épp nagyon félek, hogy nem fog soha megszületni ez a baba. Innentől a következő nyomásra- ahogy az általában lenni szokott-már látszani fog a haja.

A fiúkat mind egyéves korukon túl szoptattam, viszonylag problámák nélkül, a legnagyobb kihívás eddig a harmadik gyerekem elválasztása volt. Főleg elsőre nagyon meglepett, hogy helyes ismeretekkel és támogató családi környezetben ilyen “sima ügy” is tud lenni.
Számomra az anyaság legfontosabb aspektusa az életadás, élni hagyás: a “dúláskodás” egy  újabb egyedi és megismételhetetlen emberi lélek első szárnypróbálgatásai mellett. Kiváltságnak érzem, hogy én  avathattam be őket a testi létezés misztériumába, én lehettem nekik az Élet kapuja.

Bámulatos, mind a hárman mennyire hasonlítanak ránk, a szüleikre, és mégis mennyire újak, senki máshoz nem hasonlíthatók. A szülőség folyamatos beavatódás a Teremtés misztériumába. Ezért is szeretnék még  ilyen jellegű felkérést is kapni egy új megszületni és élni vágyó lélektől.

Miért lettem dúla?

Szülésrebocsátó szertartásra készülődve. A legbüszkébb minden dúlaskillem közül a jól hajló derekamra vagyok.
Szülésrebocsátó szertartásra készülődve. A legbüszkébb minden dúla-skillem közül a jól hajló derekamra vagyok.

Ugyanezért. Hogy a Teremtő közelében lehessek. Nagyon erős vonzalmat érzek hozzá fogantatásom pillanata óta. Az első szülésem legfontosabb felismerése ez volt, hogy nekem  a transzcendens és a profán, testi valóság találkozási pontján van dolgom ezen a világon. Hogy mindhalálig dúlaként, az még talán mindig nem teljesen végleges döntés. Mindenesetre nagyon kellemes elidőzni ebben a stádiumban, ahol  egyszerre lehetek szemtanúja a lelkek megtestesülésének, de az alaktalan  energiák közelségét is érezhetem. Egyszerre kísérni a test és lélek partjáról a szent folyamatot, ugyanakkor  nem beleavatkozni csak engedni szabadon  folyni a maga belső  késztetése szerint…ez olyan nagyon nekem való.

Egyéb hivatások:

A dúlaságon és a szülésfelkészítésen kívül EMMA vonal önkéntes vagyok, és időnként írok cikkeket is főleg perinatális témákban.

Hogy van ennyi energiám?

Ennyit kaptam. Nem érdemeltem ki semmilyen módon, nem kellett érte semmit tennem. Nekem csak úgy  összejönnek a dolgok az életben valami miatt.

A párom

Gyerekeim apja, egy nálam 6 évvel idősebb férfi, akivel 17 éves korom óta vagyok együtt. Házasságot kötöttem vele, de nem szeretem ezt  a “férjem” szót a patriarchális-feudális kicsengése miatt. Szóval a párom támogat mindenben, ami fontos számomra. A hangsúly a”számomra” szón van. Nem egy birth-activist apuka, de engem nagyon szeret, és ha traktorszerelésben vagy az ebihal- tenyésztésben szeretném megvalósítani magam, abban is támogatna.

A gyerekeinket is szereti. :)
A gyerekeinket is szereti. 🙂

Köldök-tájkép

Fénylő sugarak úszkálnak a néma kút körül.
Rezegnek a játékos szélben,
ahol páncélzatom kissé megrepedt,
belülről cirógató apró kezek
résnyire tárták a bádogkaput,
hogy beragyogjon a napvilág fénye
önmagam belsejébe,
a néma kút legmélyére,
kicsit hadd melengesse,
odalenn a sötétben,
a vacogó halacskát
ki  nem nyugszik,
míg nem kíván tőle valamit
a vén halász,
vagy a felesége,
vagy valaki.

Fénylő sugarak úszkálnak a néma kút körül.
Rezegnek a játékos szélben,
akár a hullámok a mélyben,
ha a kis halacska ficánkol örömében,
folyton a sötétben,
a nyirkos mélységben.
folyton egyedül,
folyton örül.

2012.12.22.

Dióhéjban a babasírásról

A sírás az egyike azoknak a lehetőségeknek, melyekkel egy csecsemő kommunikálni tud a világgal. Az önkifejezés egyik legkorábbi formája. A szülők feladata nem a mindenáron való elhallgattatás, hanem a kapcsolódás és értő visszatükrözés. Ha van sejtésünk a sírás mögött meghúzódó szükségletről, próbáljuk kielégíteni.

A szoptatás a legtökéletesebb és legkomplexebb vigasztalási lehetőség:
Csillapítja az éhséget és a szomjat, segít a hőszabályozásban, nyugtat, altat, (nem 100%, de elég erős) védelmet nyújt a családi légtérben lappangó betegségek ellen , fájdalmat, diszkomfortérzetet csillapít,  gyorsítja a gyógyulási folyamatokat, segít megbirkózni a frusztráló történésekkel, még a születésélményt vagy a méhenbelüli rossz tapasztalatokat is segít feldolgozni.

Van, hogy - látszólag, vagy ténylegesen is- a baba minden szükségletét késlekedés nélkül és adekvát módon kielégíti a szülő, mégsem marad abba a sírdogálás. Ez nem szülői kudarc, és az esetek többségében nincs mögötte semmi kóros a baba oldalán sem. A képen látható "sírnihagyás" teljesen belefér a kötődő/válaszkész gondoskodásba, nem jár semmiféle negatív hosszútávú következménnyel- ellentétben azzal az elavult és káros nevelési gyakorlattal, amikor úgy szoktatják le a csecsemőt, hogy kommunikálja az őt körülvevő világgal az érzéseit, hogy egyáltalán nem reagálnak a sírására.
Van, hogy – látszólag, vagy ténylegesen is- a baba minden szükségletét késlekedés nélkül és adekvát módon kielégíti a szülő, mégsem marad abba a sírdogálás. Ez nem szülői kudarc, és az esetek többségében nincs mögötte semmi kóros a baba oldalán sem. A képen látható “sírnihagyás” teljesen belefér a kötődő/válaszkész gondoskodásba, nem jár semmiféle negatív hosszútávú következménnyel- ellentétben azzal az elavult és káros nevelési gyakorlattal, amikor úgy szoktatják le a csecsemőt, hogy kommunikálja az őt körülvevő világgal az érzéseit, hogy egyáltalán nem reagálnak a sírására. Fotó: pixabay

Ha nem segít a szoptatás megpróbálkozhatunk a következőkkel:
*Böfiztetés, függőleges testhelyzetbe hozás
*Pelusellenőrzés
*Hordozás, ringatás, testkontakt, simogatás, babamasszázs
*Bőr-bőr kontaktus, vagy csak meztelenre vetkőztetés (fontos a megfelelő hőmérséklet biztosítása!), fürdetés,
*Kólikatartás, vagy hasra fektetés
*Fehérzaj (porszívó, hajszárító, zuhany.)
*Bugyolálás, pólyálás
*zene (főleg, amit pocakon belül is hallhatott), éneklés, érdekes monoton hangok kiadása pl. berregés, zümmögés.
*Környezet megváltozatása, kizökkentés, kedvező időjárás esetén akár levegőztetés
Fontos: Végig kommunikálj vele! Ha le is teszed, beszélj hozzá, ha el is fáradsz a beszédben, énekben, mozgásban, öleld át, éreztesd vele, hogy mellette vagy!

Használd a visszatükröző mondatokat: Valami megijesztett? Elfáradtál? Zavar a fény?
Mit szólnál, ha…? És ez így jobban tetszik? “Jól van, bújj ide hozzán egy kicsit, meséld el, mi a baj!” “Ennyire nehéz most? Semmi sem segít megnyugodni? Akkor sétálgatok veled egy kicsit, amíg elmúlik.”

A sírás oka- ritkán ugyan, de lehet szakember segítségét igénylő probléma. Általában van más tünet is a sok síráson kívül:

Ha szervi ok is kimutatható a sírás mögött, akkor is fontos -az orvos által javasolt kezelés mielőbbi megkezdése mellett-a  baba érzelmi biztonságáról is gondoskodni.
Ha szervi ok is kimutatható a sírás mögött, akkor is fontos -az orvos által javasolt kezelés mielőbbi megkezdése mellett-a baba érzelmi biztonságáról is gondoskodni. Fotó: pixabay

– Véres kaki: Érzékeny lehet valamilyen anya által elfogyasztott táplálékra. Orvosi konzultáció szükséges.
-Csomós bukás,  a baba két szoptatás között is nyeldécsel, szeret hátrafelé homorítani:
reflux gyanút kizárandó gyermekorvos végzettségű szoptatási tanácsadó felkeresése tanácsos
– Kiütések:Lehetnek ártalmatlan, maguktól elmúló tejkiütések, de okozhatja a mosószer, vagy valamilyen az anya által fogyasztott táplálék is. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük orvos véleményét!
-Láz: Lázcsillapítás mellett orvosi hívása.
-Változás egyik napról a másikra a baba étvágyában és/vagy a temperamentumában: Érdemes átbeszélni a védőnővel pontosan , mit tapasztalunk, és támpontokat kérni tőle annak megítélésében, szükséges-e orvoshoz fordulni a tünetekkel- vagy esetleg valamilyen normális változás áll a háttérben pl. idegrendszeri érés, mozgásfejlődés, fogzás, szeparációs szorongás…stb.
-Nem megfelelő gyarapodás (2 hetes korra: születési súly visszanyerése, utána minimum heti 150-200 gramm)és vagy pisis kakis pelusok elvártnál alacsonyabb mennyisége: ibclc.hu/tanacsado

Fontos a szülők lelki kiegyensúlyozottsága is: Feszült, ingerült lelki állapotban, pangó “szükséglettartályokkal” nem lehet hatékonyan megnyugtatni egy síró kisbabát. Jusson mindenkinek napi fél órája csak magára! Ahogy nő a baba, ez növelhető. 😉

Maradjunk kapcsolatban a saját szükségleteinkkel is- hangoljuk össze a babáéval! (Aludj, amíg a baba alszik, vasalj, amíg a baba vasal. 😉 )hordozásra születik

A hordozás nagyon praktikus segítség a baba és a róla gondoskodó felnőttek szükségleteinek összehangolásában.  A csecsemő állandó testközelséget, ringatást és izgalmas természetes ingereket kap, az őt hordozó családtag  pedig akadályozás nélkül gondoskodhat közben a saját szükségleteiről. A babát születésétől kezdve hordozhatja az édesapja, megfelelő korú és fizikumú nagytestvére, vagy nagyszülője, de az anya- saját testi regenerálódása, hosszútávú női egészsége érdekében- csak a gyermekágy kifekvése után!

Ha a baba sírása nagyon feszültté, ingerlékennyé tesz, esetleg testi tüneteid vannak tőle, kérj érzelmi támogatást! Ha te magad megkapod a szükséges empátiát, gondoskodást egy kompetens segítőtől sokkal könnyebben és szabadabban tudsz majd a gyermeked felé is fordulni!

Az arany óra

 

 

Döntöttük: Megöltük a halált

Puha kis testét, mint súlyos sziklatömböt

toltam végig a sötét, meredek úton,

Ő meg csak gördült engedelmesen…

…Azután ránkzuhant a Menny,

és eltűnt a szoba

Kívül-belül mindent belepett a Feltámadás illata

A fényben ott állt velem szemben Ő,

mint egy titokzatos szerető,

eddig távolból epekedő,

titokban leselkedő,

névtelen leveleket küldözgető.

Elneveztem.

A zsinór már nem vert,

de szellemeink még egymást szorosan ölelve

súgdolóztak.

A távolból már kezdett sejleni az ágy, amin feküdtünk,

de már tudtam,

hogy valamennyire így maradunk mi

minden nap

a világ végezetéig.

2012. július 30.

László szopizik