2017. november havi bejegyzések

Túlélőként az Élet Kapujában

Az elmúlt hetekben a figyelem középpontjába került a szexuális visszaélés témája. A legfrissebb hazai botrányok között szerepel egy olyan eset is, amelyet a gyanúsított utólag “nevelő célú” gesztusnak próbált beállítani. Az áldozatokkal való őszinte együttérzésem mellett, rendkívül örülök, hogy tudatosulni tűnik a köztudatban, hogy minden nem kívánt érintés, a testi integritás tudva és akarva történő megsértése- beleértve a “nevelő szándékú” testi fenyítést nagyon hasonló jellegű traumát idéz elő, mint egy nemi erőszak – és hasonló tüneteket is okoz a későbbiekben.
Szinte mindannyiónknak van legalább egy sötét, fájdalmas története azzal kapcsolatban, amikor valaki visszaélt a bizalmukkal, vagy kihasználta a védtelenségünket, sebezhetőségünket és megsértette a testi integritásunkat.
Különösen mély törést jelentenek a gyerekkorban elszenvedett határsértések,  szexuális visszaélések.
Sok esetben- főleg, ha nagyon korai életkorban ért minket a trauma, vagy érzelmileg közelálló személy abuzált minket- előfordul, hogy a tudatalattiba küldjük a nehéz emlékeket, és akár 30, 40 éves korunkra sincsenek tudatos képeink a konkrét élményről.
Csak a furcsa, megmagyarázhatatlan és állandósult szégyenérzet, idegenkedés a testünktől, a ragaszkodás a kontrollhoz, a pokoli szorongás az olyan helyzetektől, ahol kénytelenek vagyunk az intim szféránkba engedni egy másik embert (pl. : vetkőzéssel, intim érintéssel járó orvosi vizsgálat, de ilyen a szülés, sőt akár a szoptatás is.)
Nem áll szándékomban azt sugallni, hogy minden hasonló tünet mögött korábbi (szexuális)trauma áll. Mindenesetre a laikus női segítőként az a véleményem, hogy  érdemes komolyan venni ezeket az érzéseket és egy kompetens szakember (pszichológus vagy mentálhigiénés szakember) vezetésével a mélyére ásni ezeknek lehetőleg még a gyermekvállalás előtt, bármi is legyen az eredetük.
bánat
Ha tudatában vagy, hogy ért valamilyen nem kívánt érintés, akaratod ellenére  bevontak olyan helyzetbe, aminek nem szerettél volna a részese lenni, volt már az életben bármilyen értelemben bántalmazó kapcsolat, vagy időnként “eljárt” a szüleid keze ugyancsak érdemes lehet szakember támogatását kérned- minél hamarabb.

A szülővé válás előhozhatja mind a szexualitásunkkal, nőiségünkkel (vagy férfiasságunkkal!) kapcsolatos sebzetségeinket, és  minden egyéb természetű gyerekkori traumáinkat. Akár már a fogantatás körül, vagy a várandósság alatt bármikor, de legkésőbb a vajúdás óráiban feljöhetnek feldolgozatlan, vagy csak részben feldolgozott emlékek, érzések a múltból- főleg, ha az anya a túlélő.
Ugyanakkor egy szép szülésélmény és a boldogságban megélt szülőség páratlanul értékes lehetőséget  kínálnak a gyógyulásra!

pregnancy-2221960_960_720

Sajnos anyaként sebezhetőbbek is vagyunk a szülés körüli időszakban az újabb traumák begyűjtésére elsősorban akkor, ha nem ismertük fel a sebzettségünket, vagy ha felismertük ugyan, mégsem nem foglalkoztunk vele érdemben- akár önhibánkon kívül, mert nem gondoltuk volna, hogy jelentősége lehet a történteknek, elvégre “régen volt már”.
A traumatizált édesanyák speciális szüléskísérést igényelnek. Esetükben még fontosabb lehet, hogy lehetőleg minél kevesebb hüvelyi vizsgálat történjen a várandósság és a vajúdás alatt, és ha mégis történjen minél gyengédebben, minél teljesebb körű tájékoztatás mellett, és ha lehet egy bizalmi személy jelenlétében. Kerülendők az olyan gyakori megerősítő “mágikus mondatok”, amelyek sok más anyára kimondottan jó hatással lehetnek: “Csak engedd megtörténni!”, “Add át magad a sodrásnak!” , “Nyílj meg”..stb.
Ezért én arra szeretnék minden érintett kismamát buzdítani, aki olvassa ezeket a sorokat, hogy mondja el legalább a dúlájának, hogy traumatúlélő. Ennél többet nem is kell vele megosztani, ha nem szeretne, de ennyit érdemes azért, hogy minél jobb támogatást kaphasson a várandóság és a szülés során.

Apás szülés esetén érdemes az apának is coming outolni az érintettségét, ha van. Ebben az esetben arra kell fokozottan ügyelnie a segítőknek, hogy minden esetben legyen választási lehetősége az apának- különös tekintettel arra, hogy óhajt-e jelen lenni az esetleges orvosi beavatkozások alatt, és ha igen, milyen módon. Alapból sem túl szerencsés a párkapcsolat szempontjából sem szaksegítői “szárnysegédnek” bevonni az apákat, de traumatizált édesapák esetében ez különösen rosszul sülhet el. pár

Ha legalább az egyikőtök traumatúlélő, érdemes megfontolni, hogy az intimszférátok tiszteletben tartását az egyik legfontosabb prioritássá tegyétek mind a szaksegítő megválasztásban, mind a szülési tervben. A szabad testhelyzetválasztás is kardinális lehet, különösen, ha a medikális szemlélet által preferált poziciókhoz(hanyattfekvő, vagy félig ülő) hasonlóban ért határsértés vagy erőszak.

Már önmagában az óriási lépés a gyógyulás felé, ha elkezdesz gondoskodni a szükségleteidről, ahelyett, hogy hibásnak éreznéd magad , amiért vannak saját szempontjaid életed egyik legfontosabb eseményével kapcsolatban.
Ha ki mered nyíltan mondani, hogy bántottak, és megerősítést kaphatsz a segítőidtől, hogy nem a te szégyened , ami történt, és megélheted, hogy ugyanolyan méltó vagy a határaid tiszteletére, a méltóságod megőrzésére, mint bárki más. Ha a szülés során újra bizalommal és szeretettel tudsz a tested felé fordulni, ha értő-érző segítők támogatnak utadon, ártatlan, tiszta kisbabád világrahozása felérhet egy pszichoterápiás folyamattal.
Ám, ha a szép szülésélmény ellenére is nehéznek érzed a testközelséget a babáddal, vagy feloldhatatlan konfliktust jelent számodra a szülő és a szerető szerep összeegyeztetése (pl.: idegenkedsz a szoptató feleségedtől vagy a mellétől férfiként, vagy nőkként undorodsz a gondolattól, hogy “ugyanazzal” a mellel, szájjal, kézzel érintsd a gyermekedet, mint amivel örömöt szerzel a párodnak),  vagy még mindig aktív szereplője az életednek az a személy, aki annak idején molesztált vagy megvert, érdemes szakember segítségét kérned a további gyógyító munkához.

Ha jól esne egy értő tanú meghallgatása, támogatása az első lépés megtételéhez , vagy megerősítésre vágysz, esetleg szeretnél információkat kapni, mik a lakóhelyedhez legközelebbi lehetőségeid a feldolgozásra, személyes támogatásra, érdemes lehet felhívnod az EMMA vonalat! Az EMMA vonal nagyon sokat tud segíteni akkor is, ha úgy érzed, hogy a szülésed alatt újabb traumák, erőszakos határsértések értek.

Mindenki megérdemli a teljes és boldog életet, az örömteli kapcsolódást a szeretteihez!

boldog pár családapa-babaanyababa

Ars Poetica

nő

Nőnek lenni nekem azt jelenti,
Folyton nyitva lenni mindenek előtt,
Fűtött templomként éjjel-nappal várni,
a messze földről hozzám érkezőt.
Sötét zugokban mélyen elrejteni,
a néma falak közt oltalmat keresőt,
de marasztalás nélkül útjára engedni,
a tárt kapun kilépni készülőt.

Nőnek lenni nekem azt jelenti,
Túlömleni, mint szilaj, vad folyó
aki csak hozzám ér, magammal sodorni:
nemcsak a fürdőzőt, belőlem szomjazót,
de a csak saját arcára kíváncsi
gyanútlanul fölém hajolót.
Hol ringatni, hol egészben lenyelni,
majd partra vetni a bennem utazót.

Nőnek lenni nekem azt jelenti,
Megsarcolni az összes elemet:
Nyári pásztortűznél megmelegedni,
Hogy elbírjam majd a téli hideget.
Húsomból újra előhívni,
Akit a föld már eltemet,
és magzatvízzel keresztelni
süvítő, nyers, pogány szeleket.

Nőnek lenni nekem azt jelenti,
Magamat adni kiapadhatatlanul.
Ki mennyit kér, épp annyit teremni,
senkit nem hagyni jóllakatlanul.
Ünnepi asztalként megvendégelni,
aki hirtelen betoppan váratlanul:
Ízletes nedvűkben bőséggel dúsálni,
az asztal népét egyre csak kínálni
ellenállhatatlanul.

Nőnek lenni nekem azt jelenti
Vibráló csendben lebegni titokon.
Fél lábbal más dimenzióban lenni,
s olykor megszökni rejtett utakon
az anyagi sík kalitkáiból. Rezegni
minden rezdüléssel, úszni vakon:
és szédületben keresztülsodródni
csillagködökön és sötét anyagon.

Nőnek lenni nekem: szelíd, tiszta mágia:
Sorsot szőni-fonni, kötözni-oldozni
aminek nem szabad összetartoznia.
Ősi rontásokat levenni, áttenni
mit más nem bír el, elhordozni magam.
Elgyengült testekbe lelket lehelni,
áldozatként felajánlom magam.
Égni és égetni, élni, és éltetni.
Nőnek lenni nekem: az élet maga.

Feszülni, míg csak bírok
s teli torokból zengedezni,
mint mennyei hárfahúrok,
ha angyalujjak pengetik,
vagy mint sámándob, ha ütik.
Szétszakíthatatlan vagyok,
a forma igazodjon
szülő-réseimhez,
s nyomakodjon
keményen,
ki általam
kéri
létét.
Én erőt, s hangot adok
s teret is nagyot.
Békét csak odakinn
addig harc van,
harcolj, ha bírsz,
nosza,
ki belőlem,
tartalom!
Feszülök, míg csak bírok.
Így szülök, élek, írok.

Nőnek lenni néha fájdalom,
magány, gyász, és űr.
Belülről mar- én ráhagyom,
egy erős nő, ha kell, tűr.
Megadom, egészen odaadom
magamat, maga alá gyűr
minden jött-ment izgalom,
érzelem, kísértés, bűn.
Zord a vezeklés, de vállalom.

Nőnek lenni adomány:
Kiérdemelhetetlen
Fénylő mennyekből száll alá
Eleve elrendelten.
Kiválasztottakra méri rá
a Megkérdőjelezhetetlen.
Karizmatikus kvalitás:
Holtig letehetetlen

 

A szülés, mint tudatosan megélt átváltozás

Az élet csupa átalakulás: Alaktalan, szabad lélekből, megtestesült zigótává válunk, majd a sejtosztótás fáziain keresztül- édesanyánk petevezetőjén végighaladva  lehorgonyozunk a méhen belüli életben. Napról napra fejlődünk, alakulunk, erősödünk, majd amikor lejár a ránk szabott idő: Átlépünk az Élet Kapuján, és megszületünk a méhenkívüli létbe.  A változás azonban folytatódik: Elizabeth Davis és Carol Leonard holisztikus bábák 12+1 archetipikus életszakaszt különböztet meg: A Leány,a Szűz, a Vértestvér, a Szerető, az Anya, a Bába, az Amazon, a Matriarcha, a Papnő, a Varázslónő, a Sötét Anya, és Az Átváltoztató életszakasza. Ezek nem feltétlenül kronológikus sorrendben valósulnak meg mindannyiónk életében, és az is előfordulhat, hogy egyik-másik életszakasz nem biológiai síkon realizálódik: Egy szüzességi fogadalmat tett apáca Istennel éli meg a szeretői minőséget, egy gyermektelen nő lehet a saját projektjei “édesanyja”..stb)
Legtöbbünk számára azonban testi és lelki síkon is  bekövetkezik a változás, amely átsodor egyik női minőségből a másikba.

A szülés az Anyává való átlényegülés aktusa, de mind a múlt mind a jövő irányában messze túlmutat a hatása azon, hogy az addig szimbiotikus Egy-ségben élő AnyaBaba két külön testben élő, egymástól szép fokozatosan függetlenedő autonóm személlyé alakul át. A női test leglátványosabb teljesítménye, az egyéni életciklus, a gyermeket fogadó szülőpár kapcsolatának és a többgenerációs családnak az egyik legnagyobb örömünnepe: Egy új emberi lény áthozása a vágyak, elvont képzelgések világából a megnyilvánult anyagi valóságba.
Nemcsak anyaságunkra, hanem teljes életünkre, nemcsak a gyerekünkkel való kötődésünkre, de valamennyi emberi kapcsolatunkra nézve jelentős befolyása van.
A szülés élménye egyedülálló módon hozzájárul női létünk teljes spektumának, és valamennyi aspektusának gazdagodásához. A teljesség igénye nélkül,íme néhány hatás:

Gyógyíthatja a kislánykori sebeinket

leány

Még egy  áldott állapotban várt, háborítatlanul született, igény szerint szoptatott, sok testközelséget kapott gyermek életében is előfordulhattak olyan fájdalmas események, amikor azt élte meg, hogy egyedül van az érzéseivel, nem reagál megfelelően szükségleteire a környezete, nem elég fontos a szeretteinek..stb. És valljuk be, amikor mi születtünk, a kortárs szülészeti rendszer minden megtett, hogy  már az ideális születésélmény se valósulhasson meg.
Egy együttérző segítőkkel kísért szülés során  kitüntetett, személyre szabott figyelemben lehet részünk, megélhetjük, hogy képesek vagyunk akár szavak nélkül is kommunikálni az igényeinket, a világ pedig törődik a szükségleteinkkel. Természetesen egy szép szülés önmagában nem tölt be minden hiányt, amit egy  különösen mély érzelmi nélkülözéssel telt gyerekkor hagy maga után. De a következményeket mérsékelheti: Már legalább egy, ráadásul nagyon erős élményünk lesz arról, hogy megérdemeljük a gondoskodást.

Megélni Szűz Mária erejét
szűz

Bár a nőjogi mozgalmak sok áldásos eredményt elértek, még ma is erős a nők kiszolgáltatottsága a férfiak kezében összpontosuló hatalomnak. Az anyagi függetlenséget sokkal nehezebb nőként elérni, a szakmai előrejutást  is, ha pedig párkapcsolatra lépünk, nem túlzás azt mondani, hogy az életminőségünk múlhat azon, hogy  választott párunk egy jámborabb, modern gondolkozású”jófej”, vagy egy korlátozó, birtokló macsó. A szülés szinte az egyetlen dolog egy nő életében, ami férfi nélkül is megy! Ahogy Szűz Mária kiállt a jegyese elé, hogy “Veled vagy nélküled, de végigcsinálom, amire meghívást kaptam”, egy háborítatlan  szülés óráiban bennünket is megszállhat ez a kegyelem. Az apa a szülő nő mellett segítő társ, aki jó estben felteszi az i-re a pontot, a szülinapi tortára a tejszínhabot, de a teljesítmény és az érte járó dicsőség egyedül az anyáé.

Végre vérünnep!
vértestvér

Boldogabb társadalmakban a termékeny korú nőket összeköti egy női beavatási ünnepség emléke, ahol megélhették a korban előttük járó asszonyok befogadását a női közösségbe, velük született, intuitív testi bölcsességük elismerését, és a közösség bizalmát női kompetenciájukban. A mi társadalmunkban az köti össze a menearche-on átesett nőket, hogy nem volt részük ilyen eseményben. De ami késik nem múlik: Akár egy útrabocsátó szertartrás részeként is megemlékezhetünk az első vérzésünk csodájáról, de ha ez elmaradt, nem késő a  vajúdás alatt sem  – minden szégyen és félelem nélkül a faltétel nélküli szabad szeretetben összekapcsolódni a nők közösségével- kezdve saját vérrokonainkkal, egészen az eltávozott és az eztán leszülető  ismeretlen nőkig. A méhünk bölcsessége és ereje, petefészkeinkből vulkanikusan feltörő végtelen lehetőségek, és a rejtett mélységeinkben csörgedező, de időnként meg-megmutatkozó életadó vér összeköt minket. Ennek a testvériségnek a legszebb, legméltóbb ünneplése egy  női körben zajló szülés, esetleg egy-két a női  teremtőerő előtt alázatosan fejet hajtó férfi segítő jelenlétével emelve az ünnep fényét.

Igazából szerelem
szerető

A szülés párkapcsolatunkhoz is hozzáad. Már maga a gyermek létezése is egy felbonthatatlan szövetséget hoz létre a felek között: ideális esetben ez egy tudatos felelősségvállalással párosul: Bármit is hoz a jövő, a halálomig elfogadlak, mint a gyermekem szülőjét. Maga a szülés pedig az egyik legmeghatározóbb közös élmény- bárhogy is vesz részt benne az apa, az ki fog hatni a kapcsolat jövőjére. Természetesen nem a masszírozás szakszerű fogásain múlik  a dolog,  sokkal inkább azon,  hogy a jelenlét, és az adott támogatás mennyire volt összhangban az anya szükségleteivel. Ilyen szempontból lehet pozitív hozadéka egy fotelből végig drukkolt szülésnek, sőt az is teljesen rendben lehet, ha az apa a szülés ideje alatt a játszótéren homokozik a nagyobb testvérekkel- ha az anyának ez adja a legoptimálisabb támogatást akkor és ott.
A szülés azonban nemcsak az életre hívó szeretkezés  záróakkordja, hanem egész szexuális élettörténetünk megkoronázása: Ha minden szép és jó: görögtűz a gyönyörűséges tüzijáték közben, ha viszont vannak elakadásaink, sötét foltjaink ezen a területén az életünknek, van lehetőségünk egy szép szülés során a gyógyulás útjára lépni.

Felnőni Anya /Apa  felelősségéhez
anya

A medikális szülésvezetés tökéletesen modellezi társadalmunk hozzáállását a szülőkhöz: A “jó páciens” vakon engedelmeskedik az orvos javaslatainak, a “jó szülő” pedig engedelmesen követi a patriarchátus előírásait. (És a gyerekeibe is eredményesen átülteti ezt az engedelmességet. ) Jó szülő=szófogadó gyermek. Bizarr, nem?
Pedig a szülés az egyik legjobb lehetőség, hogy külső tekintélytől  szabad, autonóm felnőttekké váljunk- akár apaként, akár anyaként éljük át. Ebben nagyon fontos szerepe van a segítőknek. A  medikális szemléletű szülés körüli szaksegítők nemcsak az anyákat, az apákat kiskorúsítják- kezdve ott, hogy ők adnak engedélyt mikor léphetnek be a szülőszobába a saját feleségükhöz, a gyermeteg “apuka” megszólításon kereszül, egészen odáig, hogy egyes szülészeten addig nem vehetik a kezükbe a saját gyereküket, míg a baba-mama páros el nem hagyja az intézményt.) Persze valahol logikus- társadalmunk a teljes gyermeknevelés alatt az önálló szülői döntések helyett a kész megoldási javaslatok kritika-mentes elfogadását támogatja. Pedig ősi szülői ösztönünk rettenthetetlen vadként védelmezni a “kölykünket” akár egy nálunk erősebbnek tűnő erő ellenében is. Egy háborítatlan szülés élménye pont ezt a tapasztalást nyújtja: Kemény volt, de ösztönösen megoldottam a saját erőmből. A holisztikus szemléletű segítők ebben támogatják a szülőpárt.

Lecke bábaságból
bába

Az élet második felében egyre erősebb késztetést érzünk rá, hogy  támogassuk az úton mögöttünk lépdelőket. Maga  szülés tapasztalata is elősegítheti a bizalmat a természet rendjében, az emberi kompetenciában,  egy jó szüléskísérő viszont életre szóló mintát adhat miként lehet biztonságos, megtartó erejű teret tartani egymás  a folyamatainak spontán kibontakozásának, és mi segíthet át a nehéz pillanatokon.

Felszabadítani a bennünk élő Amazont
amazon

Gyerekkorunk óta folyamatosan ömlik a nyakunkra a patriarchátus elvárás-dömpingje: Hogy kell nőként viselkedni, mit engedhetünk meg magunknak és mit nem? Egy öntörvényű, háborítatlan szülés élménye felszabadít a társadalmi szerepeink béklyói alól. Sok nő számára ez az első tapasztalat, ahol maszkok nélkül találkozhat önmagával.

Spirituális beavatás
papnő

A természetes vajúdás során felszabaduló hormonkoktél egy olyan sajátos módosult tudatállapotot idéz elő, mely során kiélesednek az érzékeink és az intuícióink. Sok nő tapasztal kimondottan transzcendens élményt a szülése során, de minden misztikus látomás nélkül maga a naturális élmény, a határaink kitágulása, és egy új emberi lény kibocsátása testünk rejtekéből- egy nagyon sokrétű metafizikai, spirituális tanítás, ami feladatot ad egész hátralévő életünkre, de egyben az egyik legfontosabb erőforrásunk is lehet.

Varázslat a javából
varázslónő

Nemcsak tanúi, aktív, cselekvő részesei vagyunk az életadás csodájának. A szülés során nemcsak mi avatódunk be egy új, eddig ismeretlen női minőségbe, de mi magunk is beavatóvá válunk az Élet Kapujaként. Gyermekünk rajtunk keresztül tapasztalja meg a létezés első nagy, visszafordíthatatlan átmenetét, ami komoly felelősség.

A vénség bölcsessége
vénség

Öregasszonykorunkban is emlékszünk szüléseink minden percére. A szülés élménye olyan tömény és komplex, hogy rétegről rétegre tudjuk csak feldolgozni, bárhogy is alakult. Ugyanakkor vannak olyan részei, melyek megoszthatatlanul a mi titkaink maradnak- abban a formában, ahogy mi éltük meg a pillanat egyedi és megismételhetetlen mivoltában. Azonban közvetett módon tudjuk a környezetünk, és az utánunk következő nemzedék szolgálatába állítani a szülésélményeink kohójában is érlelődött női bölcsességünket.

Bevezetés a végső átváltozásba

sötét anya

A szülés az életünk egyik legnagyobb volumenű tudatosan megélt transzformációja, amely segít értelmezni a korábbi életfordulóink történéseit, és mintázatot adhat a következőkre. Ha egy nő méltósággal tud  megérkezni az anyaságba, azt élhette meg, hogy szükségleteit komolyan vették, hogy tiszteletben tartották testi-lelki integritását és határait, megélhette saját ereje kiapadhatatlanságát, és az égiekkel való kapcsolódás lehetőségét, akkor van bőséges erőforrása a végső kapun történő áthaladáshoz is! Hisz mi magunk vagyunk az átváltoztató erejű Örvény, melyben semmi nem vész el, de minden átalakul.