Egyéb kategória bejegyzései

szopizós

A bőr-bőr kontaktus, mint a szoptatási problémák egyik leghatékonyabb ellenszere

A tápszerlobbi minden mesterkedése ellenére a magyar édesanyák több, mint 90%-a még mindig szoptatni szeretné a kisbabáját. A nemes cél érdekében pedig készek tetemes költekezésbe verni magukat. Nemcsoda, hiszen gyakran már a kórházi kelengyelistán is terebélyes helyet foglal a szoptatáshoz “nélkülözhetetlennek” titulált, ám a legtöbb esetben teljesen felesleges segédeszközök felsorolása: bimbóvédő, sebkenőcs, mellszívó, melltartóbetétek, tejszaporító csodaszerek…stb.
Miközben még mindig inkább üdítő, tiszteletreméltó kivételnek számít az a szülészet, ahol biztosítják az AnyaBaba párosok számára az ingyenes, és mellesleg mai tudásunk szerint egyetlen evidenciaalapú szoptatást támogató “eszközt”: a bőr-bőr kontaktust.

Elkeserítően kevés helyen jelent az “Aranyóra” valódi, azonnali, és megszakítás nélküli 1,5-2 órás bőr-bőr kontaktust, méghozzá a szaksegítség támogató, bíztató, bizalmat és normalitást sugalló finom jelenléte, óvatos megfigyelése mellett.
A “csak” egy kis mérés, gyors lecsutakolás már belezavar a természet rendjébe, nem is beszélve a baljós beszólásokról, kéretlen, elbizonytalanító, és a korszerű szoptatási ismeretekkel sem kompatibilis tanácsokról.

Az újszülött baba és a szülei teste-lelke is arra számít, hogy a születés utáni órákat a baba az édasanya testén töltheti. Minél szélsőségesebben eltérünk ettől az ősi evolúciós programtól, annál jobban sérül valamennyi érintett a történetben.
Az újszülött baba és a szülei teste-lelke is arra számít, hogy a születés utáni órákat a baba az édasanya csupasz testén töltheti. Minél szélsőségesebben eltérünk ettől az ősi evolúciós programtól, annál jobban sérül valamennyi érintett a történetben.

Túl az immunológiai és lélektani hatásokon, a sikeres szoptatás megalapozása szempontjából is kulcsfontosságú ez az időszak:
A baba és az édesanya ösztönei- főleg egy gyógyszermentes  szülés után- teszik a dolgukat, és az anatómiai sajátosságok is optimálisak ilyenkor a sikeres mellre tapadáshoz: A baba kezén még ott a magzatvíz szaga, mely szinte megegyezik a bimbóudvar mirigyeinek balzsam-szerű váladékának illatával. A bimbó színe egészen sötét- könnyű megtalálni akár csak résnyire nyílt szemekkel is. A bimbó puha, és a legtöbb újszülött még a kissé lapos, vagy befelé forduló bimbók többségére is könnyedén rá tud kapni.  Az anya teste melengeti a kisbabát, a kisbaba érintése, és szopizása, a meghitt szemkontaktus oxitocin termel, ami mind a tej leadását, mind a méh visszahúzódását segítik.
Ezért ez a “trükk” minden esetben jó szolgálatot tehet , valahányszor a tejleadást, a baba rákapási technikáját szeretnénk megtámogatni, illetve minden olyan esetben, amikor az édesanyának, vagy a kicsi babának, meleg, elfogadó, türelmes légkörre van szüksége- akár saját magával szemben.

Néhány példa:

 • sebes mellbimbó, fájdalmas mellre kapás (a hatékony rákapás jeleinek ellenőrzése mellett)
 • kemény, nehezen ürülő mell, kisebb csomók
 • nehéz, medikalizált szülés,  császármetszés
 • hosszú (több órás) szeparáció az első napokban, hetekben
 • enyhén sárga, aluszékony baba (könnyebben ébred, kitartóbban szopizik így)
 • növekedési ugrások idején
 •  cumizavar, szoptatási sztrájk (a szoptatás erőltetése nélkül!)
 • anyai gyász, párkapcsolati hullámvölgyek, bármilyen természetű bizonytalalanság
 • testvérféltékenység  (akár már évek óta nem szopó gyerek esetén is)
 • szervi ok nélküli hasfájás esetén
A születés utáni "aranyórát " követően is számos lehetőségetek van összebújni és élvezni a bőr-bör kontaktus kínálta pozitív hatásokat.
A születés utáni “aranyórát ” követően is számos lehetőségetek van összebújni és élvezni a bőr-bör kontaktus kínálta pozitív hatásokat.

Hogyan fogj hozzá?
1.Győződj meg, hogy megfelelő-e a szoba hőmérséklete! Nem kell úgy befűteni, mintha újszülöttet akarnátok fürdetni, de az fontos támpont, hogy te magad (egészséges felnőtt nőként) fázol-e félmeztelenül. Ha igen, csavard feljebb a fűtést mielőtt nekivetkőztök.
2. Készíts be magadnak kartávolságra enni és innivalót. Az első percekben mindenképpen hasznos, ha a teljes figyelmed a babának adod, ám az első két hónapban egy-egy hosszabb szoptatás akár másfél órán keresztül is eltarthat kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ha gyermeked jól rákapott a cicire, fájdalommentesen szív-nyel, és a tekintete sem mélyed már olyan fókuszáltan a szemed tükrében, akár olvasgathatsz is egy kicsit, ha unod magad, vagy beszélgethetsz valaki szívednek kedves családtaggal, baráttal. Legjobb személyesen, de még telefonon vagy online is jobb, mint sehogy. A szoptatás közben felszabaduló hormonok álmosítóan is hathatnak, ha odafigyelsz a biztonságos együttalvás szabályaira, semmi akadálya, hogy akár együtt elszenderedjetek szopizás közben!
3. Szülés után legtöbbször az anya és a baba is teljesen meztelen. Ilyenkor áramlik a tejleadást és a meghitt kötődést segítő legtöbb öröm-és szeretethormon, feltéve, hogy nincsenek olyan fájdalmas tapasztalataid, amik a meztelenséghez kapcsolódnak. Ha nagyon kényelmetlennek érzed a kisbabád csupasz alsótestét magadon érezni, vagy csak tartasz a lehetőségtől, hogy lepisil, lekakil, nyugodtan  hagyj rajta egy pelust. Szerencsés, ha te is félmeztelenre vetkőzöl, de legalább a mellkasodat és a hasadat szabaddá tudod tenni a babád számára.
4. A szülőszobán legtöbbször a nyugágy pozició válik be: félig ülve, kényelmesen hátradőlve magunkra vonjuk a babát, aki a pocakról fekúszik az anyamellre, és szopni kezd. Ha jól sikerült ez a kezdés- vagy ha épp ellenkezőleg: elmaradt, érdemes később is ezzel kezdeni a kísérletezgetést. A bőr-bőr kontaktus pozitív hatásai azonban bármilyen testhelyzetben érvényesülni tudnak, ahol viszonylag nagy felületen összeér az anya és a baba bőre. Oldaltfekvő pozicióknál érdemes a baba popsiját kitámasztani, hogy álmában is a teljes teste az édesanya teste felé forduljon!
5. A nyári kánikulát leszámítva a kisebb csecsemők anyával nem érintkező felületét érdemes betakarni egy vékony, adott hőviszonyoknak adekvátan meleg,  de semmiképpen sem túl süppedős takaróval.

 

Így, ni!

Így, ni!

 Nem minden baba veti rá magát az anyamellre sem születés után, sem később. A lényeg, hogy megadassék neki a lehetőség a szopizási igényei kielégítésére, és a meleg, szeretetteljes testközelség élménye. Ez utóbbi még a mesterségesen táplált babák számára is nagyon fontos, nem beszélve a nem-szoptató édesanyákról, akik sokszor még bizonytalanabbak a szülői kompetenciáikban, mint a szoptató kismamák!
Fontos!
Ha egyedül nehezen sikerül kivitelezned a leírtakat, vagy a panaszaid változatlanul fennmaradnak, nem enyhülnek, vagy a babád gyarapodása nem indul be, napok óta stagnál, esetleg fogyott is a kórházi hazaadás óta,  kérj személyes segítséget!
Hasznos linkek:

http://www.lll.hu/tanacsadok/

https://ibclc.hu/tanacsadok/tanacsado/

https://www.szoptatasitanacsadok.hu/

Szép, meghitt összebújásokat!
Szép, meghitt összebújásokat!

 

misztérium

a franciaágyon hevertünk oldalvást,

arccal szemben

egymás felé.

emlékszem, hogy

barna volt már a szeme,

egészen barna, akár az enyém,

és belefértem egészen

a képbe, ami visszatükröződött

a felszínén.

egészen biztos voltam benne,

hogy ő is magára ismert,

olyan hosszan bűvölte tekintetével

szemeim.

a kis hasa melegen hullámzott a tenyerem alatt,

amint lélegzett,

ha gügyörészett,
kicsit meg is bizsergetette a bőröm alatti hajszálereket

mellkasa rejtekében pedig ott dübörgött
az erő,
akihez esténként imádkozni szoktam
abban az időben,
hogy maradjak életben álmomban is.

földellő rituálé gyanánt
zavaromban a nevét ismételgettem,

hirtelen önkényes, üres fogalommá vált

az idő,

és hazugságnak tűnt, hogy csak pár hónapja él,

a gondolat pedig elhordozhatatatlan,

hogy pusztán elméletileg ugyan,

de lehetett volna úgy is,

hogy ne legyünk

hiszen annyira erősen vagyunk.


fel voltam világosítva már,

egyből miután megszületett,

de azóta sem állt össze a kép,

miként építhet fel egyetlen illékony pillanat,

és két mikroszkópikus méretű sejt,

ilyen súlyos, és megmásíthatatlan

dolgot, mint a létezés.

2018.május 6.

fotó: pixabay
fotó: pixabay

 

 

gát

Ahol a vágyak valósággá születnek: A csodálatos női gát

Ezt az írásomat saját élményem hívta életre.
Nemrég egy gyermekágyas édesanyával szerettem volna egy szabadon hozzáférhető anyagot megosztani arról, hogy mégis miként tudjuk felvenni a tudatos kapcsolatot mágikus erejű medencefenéki izmainkal, és miként támogathatjuk meg a természetes regenerálódást szülés után. Meglepve tapasztaltam, hogy nincs ilyen ingyen  és jogtisztán megosztható alapozó/ráérző gyakorlat-sor. (Vagy csak én nem találtam?)
Én értem, hogy a szabályos gátizomtorna technikához elengedhetetlen lehetőség szerint egy személyes részvételen alpuló tanfolyam elvégzése, de minimum az adott módszer kézikönyvének elolvasása- magam is ezt tapasztaltam, hogy hiába az intuíció, az olvasottak alaján való vak szabad kísérletezés, a tanfolyam elvégzése még egy kommunikációs módszer esetében is alapvető fontosságú- hát még egy tornagyakorlatsor esetében.
Ugyanakkor a mérleg másik serpenyőjében ott van életem egyik legmeghatározóbb élménye, amikor  tinédzserként a sok bonctani pontosságú anatómia ábrába már-már belezavarodva, túl a porzók és bibék minden viszonyrendszerének természetrajzán, és az Allan Pease- összesen, valamelyik szexkézikönyvben találtam egy egymondatos leírást a “Kegel izomok” szerepéről, és egy rövid ráérző gyakorlatot. Úgy vélem, akkor lett igazán hozzáférésem a nőiségemhez, szexuális energiáimhoz.  Nem gondolom túlzásnak, hogy gyakorlatilag az egész életem máshogy alakult volna enélkül a kísérlet nélkül, amikor is életemben először tudtam megérezni, ki is vagyok, honnan jövök, hová tartok, mivel, hogyan tudok stabilan megkapaszkodni a földi létezésbe, miként tudok kapcsolódni az anyagon túlival, s lehozni onnan mindazt, ami rajtam keresztül akar alászállni erre a síkra.
Azóta persze sokféle gyakorlatsorral és módszerrel megismerkedtem, és maximálisan elismerem az összes ezzel foglakozó tréner és oktató szakmai munkáját. A legfontosabbnak azonban mai napig a gátizmainkkal való rendszeres- sőt folyamatosságra törekvő élő kapcsolódást, teljes odafordulást tartom, és a bennük lakozó egyszerre profán és szakrális természeti erő tudatos integrálását az életünkbe. Amíg a nők nem éreznek rá, mire jó a gátizmokkal való tudatos munka, addig legfeljebb akkor lesznek motiváltak ezzel foglalkozni, amikor már kudarc – vagy fájdalomélményeik kapcsolódnak hozzá.

Gátunk, másik nőiség központunkhoz, melleinkhez hasonlóan általában csak az orvosi kockázatok és mellékhatások, valamint a férfiak szexuális élményeinek fokozása kontextusában kerül szóba. Holott mind gátunk, mind a melleink elsősorban a saját életünket gazdagító, nőiségünket tápláló energiák forrása illetve csatornája. Nem azért érdemes foglalkozni vele, mert különben kifordul a hüvelyünk 80 éves korunkra, és nem is azért mert különben le leszünk cserélve egy fiatalabb, kevesebbet szült asszonyra. Hanem mert annyi öröm áramlik rajta keresztül, hogy érdemes minél gyakrabban "szüretelnünk" belőle.
Gátunk- másik nőiség központunkhoz, melleinkhez hasonlóan- általában csak az orvosi kockázatok és mellékhatások, valamint a férfiak szexuális élményeinek fokozása kontextusában kerül szóba. Holott mind gátunk, mind a melleink elsősorban a saját életünket gazdagító, nőiségünket tápláló energiák forrása illetve csatornája. Nem azért érdemes foglalkozni vele, mert különben kifordul a hüvelyünk 80 éves korunkra, és nem is azért mert különben le leszünk cserélve egy fiatalabb, kevesebbet szült asszonyra. Hanem mert annyi öröm áramlik rajta keresztül, hogy érdemes minél gyakrabban “szüretelnünk” belőle.

Az alábbi poszt tehát laikus asszonytársi felbuzdulásomból született, hogy a a saját női tapasztalataimon alapuló  tudást közkinccsé tegyem. Nem vagyok a téma szakértője, így szakmai felelősséget vállalni sem tudok az itt megfogalmazott  tippek valamennyi lehetséges egészségügyi következményiért. A szöveg nyelvezete helyenként talán erősnek, nyersnek és túlságosan szókimondónak tűnhet, de hát a női gát már csak ilyen erős, nyers és radikálisan őszinte testrészünk. Így kell szeretni. :)

A gátam én vagyok!

A száraz anatómiai ismeretek ledarálását meghagynám az ehhez jobban értő szakembereknek. Ahhoz hogy megtaláld és birtokba vedd a medencefenéki izmaid, nincs szükséged haladó szintű biológia tudásra.  Persze, ha ábrákra vagy kívácsi,  semmi akadálya tudományosan is megismerned a szóban forgó területet. Mindez azonban nem helyettesíti a tapasztalatszerzésen alapló tudást. Ez a poszt ebben próbál néhány gyakorlati tanácsot adni.

1. Vedd szemügyre!

Ülj terpeszben meztelen alsótesttel és végy egy kozmetikai tükröt a lábad közé szembe a jóniddal. Gátnak a köznyelv azt a szépen ívelt hidat érti, mely a végbélrózsa és a hüvelybemenet között terül el. Valójában a három rétegű összetett gátizomzat a farokcsonttól a nagyajkakig tart.  A legkülső nyolcas alakban körbeöleli a végbélnyílást, a hüvelyt, és a húgycsövet. Alatta egy háromszög formájú párna-szerű izomréteg következik, majd a legbelső rész, ami a hasi szerveket támasztja alá legyező-szerűen terül szét. Ezek a részek a külső szemnek láthatatlanok , de az itt lakó éteri eredetű, kiapadhatatlan női erődhöz bármikor szabadon hozzáférhetsz. Ha elkezded tudatosan tornáztatni a gátizmaidat, akár a tükörben is meggyőződhetsz, milyen látványosan tudod összeszorítani, vagy épp ellazítani a záróizmaid.

2. Érintsd meg!

Talán az elhelyezkedése az oka, talán a társadalmi tabuk, hogy a gátunk méltatlanul kevés figyelemteljes, tudatos érintést kap a mindennapokban. A legtöbben első várandósságukig még a mindennapos tisztálkodás során csak futtában öblítik le a zuhannyal, esetleg egy mozdulattal végigszaladnak rajta a borotvával. Bár a harmadik harmadban sok kismama végez valamilyen, gátmasszázst- többnyire a sikeres gátvédelem esélyeinek növelése reményében, a szaksegítők (talán szeméremből, talán más okból) gyakran nem hangsúlyozzák eléggé, hogy ennek a műveletnek a lényege egy bizalmon és elfogadáson alapuló kapcsolat kialakítása a gáttal, nem pedig annak “trenírozása”, “megszerelése”.
A gátunkban magzati létünktől fogva ott van az ösztönös és tökéletes tudás minden földi csoda befogadására, megteremtésére, átformálására, megosztására, és szabadon engedésére a múlandó világ javára.
A konszenzus nélküli stimuláció és  behatolás élmények- beleértve a  rutinszerű, indokolatlan szülészeti beavatkozásokat, vagy tárgyiasító, lelketlen stílusban végzett nőgyógyászati műveleteket,  ennek az aspektusnak teljes negligálásáról tanúskodnak és durva tiszteletlenséget fejeznek ki a női teremtő erővel szemben. Lehet a tudat  szintjén racionalizálni, mentegetőzni, a test mindig úgy éli meg a történéseket, amint azok valójában vannak.
Ha ért már ilyen élmény,  több időre, és türelemre, fokozott óvatosságra lehet szükséged amikor (újra) elkezdesz kapcsolódni a gátaddal. Lehet, hogy az érintésnél komfortosabb elsőre pusztán figyelmeddel, odafordulásoddal kezdeni az (újra) ismerkedést.

3. Érezd meg!

A közhiedelemmel ellentétben a gátizomtorna nem valamiféle akrobatikus készségeket igénylő extrém sport, hanem egy olyan mozgásforma, amelynek alapjait már a szobatisztaságra szokás idején elsajátítottuk. Bár fejlődés határa a csillagos ég, a belépési szint nem a gésák művészete, hanem a hétköznapi emberi lét. :)
A közhiedelemmel ellentétben a gátizomtorna nem valamiféle akrobatikus készségeket igénylő extrém sport, hanem egy olyan mozgásforma, amelynek alapjait már a szobatisztaságra szokás idején elsajátítottuk. Bár fejlődés határa a csillagos ég, a belépési szint nem a gésák művészete, hanem a hétköznapi emberek  testi tudása. :)

Most már, hogy tudod, pontosan, hol van a gátad, és talán van tapintásos tapasztalatod is róla, könnyen el tudod végezni az alábbi beleérző gyakorlatot:
Ülj törökülésben közvetlenül a talajra, esetleg egy jógamatracra szoknyában, vagy bő nadrágban. Hunyd le a szemed és lélegezz spontán. A légzésed ritmusának megváltoztatása nélkül fordulj figyelmeddel a gátad felé. Érezd meg, amint a talaj megtámasztja alulról. Most csücsöríts minél erősebb szorítással az ajkaddal, s próbálj közben alul is csücsöríteni a 8-as izom hurkolódásai segítségével a hüvelyed, illetve a végbeled körül. Próbáld fokozni a szorítást! Ha sikerült ráérezned az erődre, engedd el magad alul- felül. Majd 1-2 perc normál légzés után kezdd el apró kis fújásokkal kiengedni a levegőt- a légzés ritmusának változtatása nélkül. Figyeld meg, mennyire ellazul a gátizmod közben. Ha nem érzel, semmit, ne keseredj el! A gátizmaid működét tetten érheted, amikor nagyon kell WC-zni, de muszáj pár percig visszatartanod, sőt egyszer-egyszer(!) alkalomszerűen megpróbálhatod “elzárni a csapot” pisilés közben, hogy ráérezz a szorítás ízére. Viszont nagyon fontos, hogy ebből ne csinálj rendszert, mert komoly egészségügyi, és érzelmi hátulütői lehetnek!

Jó papnő holtig tanul

Medencefenéki izmaink felfedezése, illetve a velük való első tudatos kapcsolódások nagyon fontos kezdő lépései egy hosszú és örömteli útnak, mely életünk végéig tart. A következő lépés lehet egy könyv elolvasása, vagy egy oktató DVD megtekintése, ideális esetben több különböző iskola által kínált tanfolyam elvégzése- És a mindennapos gyakorlás:) , ami lehet éppoly egyedi, mint te magad. Van aki reggel, vagy este egy blokkban letudja, van, aki a munkahelyére zötykölődve a buszon  olvasgatva intézi el, más a szexuális örömét fokozandó, szex közben is szorítgat, és “billeget”. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a tanulás időszakában a fekvő vagy ülő poziciók a legalkalmasabbak a tornázáshoz.

Mit szeret a gát?

A záróizmok törvénye a mindennapokban is jó támpont lehet: Amivel nem kínoznád az arc-és szájizmaid, annak a kátadat se tedd ki!
A záróizmok törvénye a mindennapokban is jó támpont lehet: Amivel nem kínoznád az arc-és szájizmaid, annak a gátadat se tedd ki!

-Meleg-hideg vizes váltó zuhanyt nap végén.
– Minél több ágynyugalmat, finoman megemelt medencét (pl. egy kispárna alátétéelével) a menzesz alatt.
– Laza, jól szellőző alsóneműket bőrbarát anyagból.
– Valós igénynek megfelelő folyadékbevitelt, mnél nagyobb arányban natúr vízből
– Rostban gazdag teljes értékű étrendet
– Harmónikus aranyközéputat az egész napos üldögélés és a súlyosan egész nap szaladgál megterhelő-“cipekedő” életmód között
– Lelkes igeneken alapuló örömteli szexuális élményeket
– Érzéki szeretetteljes érintéseket egy bizalmi személytől a várandósság alatt is.
– Intim, meghitt, fizikailag és érzelmileg biztonságos légkört szeretkezés és vajúdás alatt
-Stabil, tiszteletteljes megtámasztó érintést, türelmes, bizalomteljes kísérői attíttűdöt szülés alatt.
– A becsületesen kifeküdt gyermekágyat.

Mit nem szeret?

– Feszítő testidegen tárgyak órák hosszat való tárolását a hüvelyben:  Tampon, gésa/kegel / egyéb golyók/ intimtölcsér
– Ha órák hosszat visszatartod az ürítési szükségleteidet.
-A cukros, lisztes étrendet
– A hosszan tartó, erőlködős nyomásokat székelés közben
– Műanyag alsóneműket, betéteket
– A szűk tangabugyikat
-Olyan szexuális élményeket, amik nem a te valódi, belső vágyaidból fakadnak (függetlenül attól, hogy fizikailag éri-e bármilyen érintés közben magát a gátat vagy sem.)
– Az ülőmunkát, mint olyat.
– A hosszas ücsörgést a WC-n
– A várandósság,a gyermekágy és a menstruáció alatt a kímélet, mint természetes női  igény figyelmen kívül hagyását.
– A siettető, vagy erőszakos, tiszteletetlen stílusú szexuális közeledéseket, ill. az ilyen szülésvezetési stílust.
– A túl aktív gyermekágyas időszakot.
-A cipedést- főleg a várandósság, a gyermekágy és a menstruáció alatt.

GYIK- a magánéletemről

A fénykor, amikor még könnyű volt reklámfotót csinálni róluk
Archív felvétel 2013-ból.

A segítő hivatású szakemberek a sajátélmény-megosztás tekintetében általában kétféle iskolát  képviselnek: Az egyik szerint törekedni kell arra, hogy minél kevesebb saját élményű tapasztalatot osszunk meg a klienssel-hiszen a szülés körüli női segítők akarva, akaratlanul egyfajta anyai példaképként, szerepmodellként funkcionálnak az újdons(z)ült édesanyák szemében, és hajlamosak a saját megoldásaik megtalálása helyett a segítőkét “másolni”: olyan szülésben gondolkozni, úgy táplálni a babát, úgy gondoskodni róla, mint a “szakértő” tette anyaként. Holott  maga a szülés körüli támogatás pont az adott AnyaBaba pár, illetve család egyénre szabott útjának megtalálának támogatásáról szólna.
A másik irányzat szerint  óvatosan, és bizonyos szempontok betartása mellett, de szabad saját élményt megosztani, ettől csak személyesebb lesz a jelenlét, intimebb a dúla-anya kapcsolat, hitelesebb a segítő személye.
Eddigi tapasztalataim alapján van anya, akinek egyértelmű határokra, “biztonságos távolságtartásra” van szüksége, és van anya, aki előszeretettel kérdezget a saját anyai tapasztalatomról, életutamról, mert ettől érzi igazán táplálónak, intimnek a kapcsolódásunkat. Az ő leggyakoribb kérdéseik alapján állítottam össze ezt a bejegyzést. :)

Anyaság, szülés, szoptatás, gyerekek:
Az a fajta nő vagyok, aki mindig tudta, hogy hamar és sok gyereket akar. Jelenleg három kisfiam van 11, 9, és 6 évesek. Mindhármat hüvelyi úton szültem, és mindhármat kórházban. Mindhárom tanulságos és nagyon különleges élmény volt. Volt, amelyiket ott helyben is orgazmikusnak találtam, és volt, aminek csak hosszú évek elteltével, sok kör szülésfeldolgozó után végül egy dúlaképzésen sikerült meglátnom a teljes ragyogását. A saját anyaságom tapasztalata, hogy a szülés nem egy különálló esemény, hanem az élettörténetem akkori fejezetébe szervesen illeszkedő történés, mely -főleg utólag visszanézve-logikusan és kiszámíthatóan zárta le az adott várandósságot és nyitotta meg anyaságom következő fejezetét. Épp ezért sem a szülést illetően, sem az azutáni időszakkal kapcsolatban nem tudnék olyan mondani, amit máshogy kellett volna tennem, legfeljebb olyat, amit egy újabb babával- az eddigi tapasztalataim birtokában a mai prioritásaim tükrében máshogy tartanék ideálisnak, de ember tervez, Isten végez.

Így szoktam vajúdni az átmeneti szakban. :)
Így szoktam vajúdni az átmeneti szakban. :)
És így szülők
És így szülök… és közben épp nagyon félek, hogy nem fog soha megszületni ez a baba. Innentől a következő nyomásra- ahogy az általában lenni szokott-már látszani fog a haja.

A fiúkat mind egyéves korukon túl szoptattam, viszonylag problámák nélkül, a legnagyobb kihívás eddig a harmadik gyerekem elválasztása volt. Főleg elsőre nagyon meglepett, hogy helyes ismeretekkel és támogató családi környezetben ilyen “sima ügy” is tud lenni.
Számomra az anyaság legfontosabb aspektusa az életadás, élni hagyás: a “dúláskodás” egy  újabb egyedi és megismételhetetlen emberi lélek első szárnypróbálgatásai mellett. Kiváltságnak érzem, hogy én  avathattam be őket a testi létezés misztériumába, én lehettem nekik az Élet kapuja.

Bámulatos, mind a hárman mennyire hasonlítanak ránk, a szüleikre, és mégis mennyire újak, senki máshoz nem hasonlíthatók. A szülőség folyamatos beavatódás a Teremtés misztériumába. Ezért is szeretnék még  ilyen jellegű felkérést is kapni egy új megszületni és élni vágyó lélektől.

Miért lettem dúla?

Szülésrebocsátó szertartásra készülődve. A legbüszkébb minden dúlaskillem közül a jól hajló derekamra vagyok.
Szülésrebocsátó szertartásra készülődve. A legbüszkébb minden dúla-skillem közül a jól hajló derekamra vagyok.

Ugyanezért. Hogy a Teremtő közelében lehessek. Nagyon erős vonzalmat érzek hozzá fogantatásom pillanata óta. Az első szülésem legfontosabb felismerése ez volt, hogy nekem  a transzcendens és a profán, testi valóság találkozási pontján van dolgom ezen a világon. Hogy mindhalálig dúlaként, az még talán mindig nem teljesen végleges döntés. Mindenesetre nagyon kellemes elidőzni ebben a stádiumban, ahol  egyszerre lehetek szemtanúja a lelkek megtestesülésének, de az alaktalan  energiák közelségét is érezhetem. Egyszerre kísérni a test és lélek partjáról a szent folyamatot, ugyanakkor  nem beleavatkozni csak engedni szabadon  folyni a maga belső  késztetése szerint…ez olyan nagyon nekem való.

Egyéb hivatások:

A dúlaságon és a szülésfelkészítésen kívül EMMA vonal önkéntes vagyok, és időnként írok cikkeket is főleg perinatális témákban.

Hogy van ennyi energiám?

Ennyit kaptam. Nem érdemeltem ki semmilyen módon, nem kellett érte semmit tennem. Nekem csak úgy  összejönnek a dolgok az életben valami miatt.

A párom

Gyerekeim apja, egy nálam 6 évvel idősebb férfi, akivel 17 éves korom óta vagyok együtt. Házasságot kötöttem vele, de nem szeretem ezt  a “férjem” szót a patriarchális-feudális kicsengése miatt. Szóval a párom támogat mindenben, ami fontos számomra. A hangsúly a”számomra” szón van. Nem egy birth-activist apuka, de engem nagyon szeret, és ha traktorszerelésben vagy az ebihal- tenyésztésben szeretném megvalósítani magam, abban is támogatna.

A gyerekeinket is szereti. :)
A gyerekeinket is szereti. :)