knati összes bejegyzése

A boldog anyaság nyomában

Május első vasárnapjának reggelén kígyózó sorok állnak a virágboltok előtt, az emberek, ha csak tehetik, ünneplő ruhában igyekeznek az édesanyjukhoz, a gyerekek talán saját kezű meglepetésekkel vagy kedves versikékkel is készülnek. Az édesanyák, és a nagymamák pedig sokszor elsírják magukat a köszöntések alatt, amit a közvélekedés az örömteli meghatódás jeleként könyvel el. Pedig valójában patakzó könnyek olykor nem örömből, hanem fájdalomból, dühből, és gyászból születnek. Hiszen valamennyi alkalommal, amikor anyaságunk kerül “reflektorfénybe”, tudatosul vagy sem, anyává válásunk emléke is ott van velünk.pexels-photo-341378

A szülésélmény jelentősége

A szülés különleges életforduló: Egyrészt a baba születésének, másrészt a nő anyává alakulásának, harmadrészt a pár “szülőpárrá” formálódásának ünnepélyes “beavató szertartása.” Sokan az esküvőhöz hasonlítják, én inkább az első szexhez hasonlítanám- mind az intenzív testi-érzelmi tapasztalás miatt, mind a komplex és hosszútávú utóhatásai miatt.
Hasonlóság a két fontos élmény között, hogy nagyjából ugyanolyan tényezők teszik “széppé”, pozitív emlékké őket: Akkor történik-e, amikor testileg-lelkileg készen állunk rá, olyan helyen, ahol érzelmileg is biztonságban tudjuk megélni az átalakulást, és persze nagyon fontos, hogy ki és miként van jelen mellettünk. Ahogy egy meghitt légkörben zajló kölcsönösen örömteli első együttlét életre szóló erőforrást adhat a párkapcsolat nehezebb időszakaiban, úgy egy szép szülés élmény is megerősítően hathat a szülői szerepünkre, gyerekünkkel való kapcsolatunkra, női önbizalmunkra, és még sok egyéb dologra. Sajnos fordítva is igaz: egy nem annyira pozitív kezdet emléke akár hosszú évek múlva nehéz, ellentmondásos érzéseket ébreszthet az emberben.szülésélmény 2

Ha elmarad a “csúcsélmény”

Kevés más részletnek van olyan jelentős hatása a szülésélmény megélésére, mint a szülést követő azonnali, minimum 1,5-2 órás, megszakítás nélküli, háborítatlan bőr-bőr kontaktusnak. Ha ez teljesül, az képes csökkenteni a vajúdás alatti méltatlan bánásmód, fájdalmas beavatkozások, és egyéb rossz emlékek súlyán. Esélyt kap a lehetőség, hogy legyen néhány igazán örömittas, megerősítő “sikerélmény”pillanat is a szülésünkkel kapcsolatban. Úgy érezhetjük: Végül csak elnyertük küzdelmünk jól megérdemelt jutalmát, az ijesztő, és megalázó fejezetek ellenére igazi Happy Enddel végződött a szüléstörténetünk.
A kisbaba elválasztása az anyától azonban még egy álomszülés feletti katarktikus, elégedett örömöt is képes egy pillanat alatt elhalványítani. Hiszen ilyenkor nagyon más történik, mint, amire az édesanya és a kisbaba teste-lelke számítana. Az egymásra találás eufórikus érzése helyett, frusztráció, szorongás, tehetetlenség, és gyász lesz járja át a lelküket.

A szoptatás gyógyító ereje

breastfeeding-1570695_960_720Minél több ponton tér el a szülés és az azt követő órák folyamata a természet rendjétől, annál valószínűbb, hogy szoptatási nehezítettséggel is kell számolnunk. A legkárosabb ebből a szempontból is a kisbaba és az anya indolatlan elválasztása: minél tovább tart ez, annál nagyobb a szoptatási problémák kialakulásának kockázata. De minden komolyabb szülési sérülés (császárheg, gátmetszés) nehezíthet a tökéletes, nyertes-nyertes mellre helyezésen. A tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos még azokban a kórházakban sem tud tökéletesen megvalósulni a gyermekágyas anyák személyre szabott szoptatástámogatás, ahol a szülőszobai ellátás során törekszenek maximálisan tiszteletben tartani a vajúdó nők szükségleteit.Ugyanakkor tény: Erős elhatározással, helyes információk birtokában és sok-sok támogatással lehetséges sikeresen, hosszú évekig szoptatni nagyon sok beavatkozással járó szülés, és az AnyaBaba páros akár többnapos elkülönítése után is.
Egy pozitív szoptatási élmény sokat gyógyíthat a traumatikus szülés lelki sebein, míg ha nem sikerül elérni a szoptatási célokat, fokozhatja az anyai csalódás és gyász fájdalmát.

Ne hibáztasd magad!

A statisztikák szerint ma Magyarországon az anyák jelentős többsége beavatkozásokkal szül, és csupán néhány kórházi szülészeten valósul meg a biológiai norma szerinti AnyaBaba egység, valamint az egészségügyi dolgozók eltérő szoptatástámogatói gyakorlata miatt még mindig sokkal kevesebb anyának sikerül elérnie a szoptatási céljait, mint amennyien kis segítséggel képesek lennének rá. Ennek ellenére anyasággal kapcsolatos veszteség élményeink mai napig tabunak számítanak.pexels-photo-1007786

Sokak szerint a “jó anya” rózsaszín mámorban lebegve éli meg a szülését és az azt követő első heteket. Biztosan te is találkoztál azzal a vígasztalásnak szánt mondatnak, hogy semmi más nem számít, csak az, hogy a baba egészséges lett. Ez nem igaz. Jogod van szomorúságot, dühöt, fájdalmat, vagy bármi más negatív érzést érezned, amiért elvesztetted a vágyott szülés vagy szoptatásélményt- még akkor is, ha esetleg biztos vagy benne, hogy valóban a babád egészsége védelmében kellett róla lemondanod! Az is lehet, hogy úgy érzed, ha valamit máshogy csináltál volna, vagy ha birtokában vagy azoknak az információknak, amik csak utólag jutottak el hozzád, jobban alakulhattak volna a dolgok. Talán igaz ez, talán nem. Az viszont biztos, hogy nem a te hibád, ami történt: A természet abból indul ki, hogy az édesanya környezete megteremti az AnyaBaba páros számára a biztonságos, megerősítő légkört a szülés körüli időszakban, és feltétel nélkül támogatja az anya döntéseit. A vajúdó és a gyermekágyas anya dolga kizárólag a baba világra hozása, és az új helyzethez való alkalmazkodás. A lehető legtöbbet tetted magatokért, amit adott körülmények, feltételek mellett tudtál. Nem te vagy a felelős a történtekért!

Az öröm visszaszerezhető!nature-3089907_960_720

Ahogy egy nem tökéletesre sikerült első együttlét után is fel lehet építeni egy hosszú, boldog, jól működő párkapcsolatot, egy traumatikus szülés után sem törvényszerű, hogy minden anyák napja szinte elviselhetetlen erejű indulatokat és érzelmeket kavarjon föl bennünk életünk végéig. Azért döntöttünk a gyermekvállalás mellett, mert örömöt reméltünk az anyaságban. Ez az öröm női bátorságunk jutalma, amiért életet adtunk pótolhatatlanul értékes emberi lénynek. Mindannyian megérdemeljük.

aranyórablog

A szülés szakaszai 7.- Az alkalmazkodás és a lepényi szak

A szülés folyamatának következő élettani mozzanata, hogy a csupasz baba a köldökzsinór elvágása nélkül édesanyja meztelen hasára kerüljön. A lepény még működik, a köldökzsinór még pulzál-ez segíti át a babát a kisebb kezdeti nehézségeken az átállás pillanataiban.
Egyes háborítatlanság-párti szakemberek kivárják, amíg az édesanya maga nyúl a babájáért. Ez néha percekig is eltarthat. Ilyenkor gondoskodnak a baba melegen tartásáról az átmeneti időszakban.
Mások a baba szükségleteit helyezik előtérbe, és felfektetik a babát a tudátával még “féllábbal odát időző” édesanya testére. Ez általában “le is hívja” az édesanya figyelmét újszülött gyermekére. Egyes kutatások szerint fontos a kötődés kialakulása szempontjából, hogy az édesanya maga törölgesse meg újszülött babáját. Ami viszont bizonyítottan fontos, hogy a  baba ne kapjon sapkát. Kihülés ellen egy jól fűtött szobában elegendő védelmet biztosít ha a kis hátát betakaró törölközővel befedjük a fejét is, mintha kapucni lenne.

Így, ni!
Így, ni! :)

A kisbaba kb. 3 perccel, hogy édesanyjára kerül kinyitja a szemét és nézelődni kezd. Pár perc múlva szemkontaktust létesít az anyukájával, és ha ott van, az édesapjával is.<3
Kb. 8 perccel később kezd szopómozgást végezni a szájával. A kis kezét szaglássza, kóstolgatja.  A bőrén még ott a magzatvíz íze, illata. Épp olyan, mint a mellbimbónak, illeve a bimbóudvar mirigyeinek!
A zsinór közben szép lassan abbahagyja a pulzálást, elvékonyodik, s eközben nyúlik is egyre nagyobb mozgásteret engedve a babának! Kb. 30-35 perccel a szülés után elkezd leválni- épp akkor, amikor a kisbaba elkezd kúszni felfelé az édesanyja mellére! Közben meg-megáll pihengetni, ismételt szagmintát venni a kezéről. A mellbimbó sötét színét könnyen megismeri, célirányosan odatart, centiről centire! Kb. 10-15 perc alatt teszi meg a teljes utat. Amint célbaér a szájával és a kezével is megpróbál rákapni a mellbimbóra. Először csak szaglássza kóstolgatja. Ha eddig nem született volna meg a lepény, az ilyenkor felszabaduló oxitocin hatására jó eséllyel elindul  kifelé.

László szopizik

szőrkontakt
Ha az anya bármilyen oknál fogva nem tud a babával lenni, az újszülött az apjánál érzi magát leginkább biztonságban. A közvetlen testközelség ilyenkor is jár nekik- ebben az esetben szőrkontaktusról beszélünk. Ez egy beállított kép egy nagyobbacska babával. Egy újszülöttet mindig be kell takargatni!

Háborítatlan alkalmazkodási szak esetén a legtöbb baba kb. 50 perccel a születése után kezd el szopni. A biológiai norma legalább 1,5- 2 óra megszakítás nélküli (!!!) bőrkontaktus. Az a baba, akit előbb vagy közben lecsutakolnak és megmérnek, túlélő üzemmódba kapcsol, már nem tudja ugyanezt a teljesítményt nyújtani- segítségre, támogatásra van szüksége. Nem csak érzelmi szempontból fontos az azonnali bőrkontaktus- életre szóló immunológiai következményei vannak, hogy az ismerős, anyai- vagy legalább családi bacik telepednek meg a baba beleiben, vagy a kórháziak. A császáros babák különösen sebezhetők, hisz míg a hüvelyi úton születő társaik, már születés közben  “beoltották magukat” az anyai hüvelyflórával, nekik erre nem volt lehetőségük. Örvendetes módon már több helyen is egyből a műtőben cicire kerülhetnek(más kérdés, hogy mennyire van kedvük azonnal szopizni érzéstelenéshez használt szerekkel a vérükben, egy sokszor traumatikus hirtelenséggel bekövetkezett születés után) Nagyon fontos, hogy  amíg ellátják az anyát, ismerős ölelés vehesse körül  őket, és az aranyóra  pedig mihamarabb pótlásra kerüljön!

A legfontosabb priroritás ebben az időszakban a folyamatos kapcsolattartás! Ehhez minden újszülöttnek törvény adta joga van, aki nem szorul intenzív ellátásra! Ragaszkodjatok hozzá!

 

 

A szülés szakaszai 6.- A kitolás- amikor megszületik a baba!

blog A kitolás a szülés fénypontja! A teljesen kitágult méhszáj eltűnése után a baba elindul a szülőcsatornában. A méhösszehúzódások az ő előrehaladását, kibocsátódását segítik.  Ösztöneiben aktiválódik a többévezredes tudás: miként lehetséges átjutni az Élet Kapuján. A párcentis út megtételéhez akár 1,5-2 órára is szüksége lehet, főleg, ha ő az első, aki az adott anya szülőcsatornáján keresztül lép a világba!

Háborítatlan körülmények között szülő nők gyakran azt tapasztalják, hogy a testük önállóan teszi a dolgát, anélkül, hogy tudatosan erőt fejtenének ki. Ez az ún. magzatkibocsátó-reflex.
A nagyobb súlyú babák azonban néha igényelnek némi anyai rásegítést, akaratlagos kitolást.  Ha nem érzed elég hatékonynak ezt sem, próbálkozhatsz a testhelyzet változtatással: Amíg a baba viszonylag fenn van a függőleges poziciók segítenek minél könnyebben lehozni őt, amikor már a gátat feszíti a feje, a négykézlábas vagy a térdelve előre dőlő testhelyzetek vagy a guggoló támasz eshet a legjobban.

Egyes babák úgy süvítenek kifelé, mint az ágyugolyó, mások nyomásról nyomásra, sőt türelmes szülés kísérés mellett az is gyakori, hogy két tolás között kissé hátrébb is  csúszik a baba feje. Ebben a szakaszban már a szaksegítőid gyakorlatilag minden kontrakció után  meghallgatják a baba szívhangját, hogy meggyőződjenenek róla, hogy jól bírja a születést.
Amíg nincs nyugtalanító változás, biztonságos türelmesen kivárni a természet ritmusát.születik

Azt a pillanatot, amikor a baba feje “búbja” kidomborodik a gátnál, majd átgördül rajta “koronázásnak” nevezik. Gátat védeni minden testhelyzetben lehet, de nem minden kórházi szakembernek van gyakorlata bármi másban, mint a hanyatt fektetett anyákból születő babák fogadására. Ez azért nem túl szerencsés, mert épp ebben a testhelyzetben lazul a legnehezebben a gát. :(
Fontos tudnod, hogy amennyiben a kisbaba állapota megnyugtató a szívhang alapján, a hozzátartozód (párod, édesanyád)elutasíthatja a gátmetszést, ha így beszéltétek meg előre. A barátnődnek, dúládnak nincs erre joga.

A baba meleg testének finom csúszós érzete, ahogy gömbölyű mégis édesen darabos mozdulatokkal gördül kifelé a hüvelyedből- a legszebb női élmények egyike. Olyan,  mintha magával hozna mindent a fényes napvilágra, a szabad levegőre, mindent, ami eddig odabenn rejtőzött a lelked mélyén.

A természet rendje, hogy az emberi újszülött hasból- hasra érkezzék a köldökzsinór elvágása nélkül, legalább 1,5-2 órás megszakítás nélküli bőr-bőr kontaktusba.
Ha az anya és a baba is jól vannak, üldvözlés és kis pihenő után az újszülött folytatja az útját centiről-centire:  Egészen az anyamellig.Lacika

pihenj és légy hálás

A szülés szakaszai 5.-“Pihenj és légy hálás!”

Az átmeneti szak kontrakciói a legtöbbször ellenállhatatlan nyomási késztetéssel járó tolófájásokba torkollanak. Néha azonban elcsendesülnek, megritkulnak, sőt akár le is állhatnak akár 1-1,5 óra hosszára.
Ez a “Pihenj és légy hálás!” szakasz.  Ilyenkor semmi más dolgod a pihenésen és a hálán kívül. :) A legkönnyebb, legpihentetőbb szakasza a szülésnek- gondolhatnánk. Mégis sokszor okoz nehézséget a türelmes várakozás, főleg, ha medikális szemléletű szaksegítők vezetik a szülést. Ilyenkor szinte biztos, hogy  megpróbálják bekötni a fájáserősítő infúziót, ha eddig nem tették volna, vagy megrepesztenék a magzatburkot, ha még mindig ép. Pedig okkal ékeli be a természet ezt a rövid kis pihentető intermezzot- jellemzően a hosszas és fárasztó gyakran egy teljes álmatlan éjszakán átívelő tágulási munka után.

Oldaltfekve lehet akár szundikálni is egy picit . Ne aggódj, nem fogod átaludni a kitolást! :)
Oldaltfekve lehet akár szundikálni is egy picit . Ne aggódj, nem fogod átaludni a kitolást! :)

Mi segíthet?

Háborítatlan környezet, türelmes segítők. Ha még így is nehezedre esne elengedned magad, mert folyton az jár a fejedben, hogy: “Mikor jönnek már a tolófájások?”
kapcsolhatsz zenét, és/vagy végezhetsz relaxációs gyakorlatokat, használhatsz a bábával vagy a szülésznővel egyeztetve az ellazulást elősegítendő aromaterápiát.
Ha viszont fontos kérdések, emlékek, érzelmi szükségletek merülnek fel, érdemes lehet foglalkozni velük akár az alvással tölthető idő rovására is.

Klasszikus kórházi környezetben talán szívesebben pihensz a dúlára támaszkodva a vajúdólabdán, vagy a kedvesed ölében egy karfás széken, mint a liftesített vizsgáló ágyon.
Ez több szempontból is praktikus: Egyrészt egyetlen mozdulatnál általában nincs sokkal többre lehetőség a tolófájások megjelenésekor: A labdáról még fel lehet tápászkodni, a fotelből még le lehet kecmeredni négykézlábas vagy guggoló helyzetbe, de az ágyra felmászni már nemigen. ;) Másrészta a testközelség gondoskodik az oxitocintermelésed támogatásáról.
Hallgass  bátran az ösztöneidre, a tested kívánságaira!

Elképzelheted, ahogy a babád már lágyan ringatózva egy ladikban, egy nyíló tavirózsában, vagy egy madár hátán már úton van feléd egy szelíden fodrozódó tavon. <3
Elképzelheted, ahogy a babád  lágyan ringatózva egy ladikban, egy nyíló tavirózsában, vagy egy madár hátán már úton van feléd egy szelíden fodrozódó tavon. <3